Náměstek libereckého primátora: Stát připravil inkluzi špatně a překotně. Musíme školám pomoci.

čtvrtek 8. prosince 2016 ·

„Na jedné straně je správné, že všechny děti mohou při vzdělávání dostat stejné příležitosti, je to důležitý a spravedlivý start do života. Na druhé straně byla inkluze jako taková připravena velmi špatně a překotně. Stát přenesl na naše školy nové povinnosti, neposkytl jim však to zásadní, tedy přímé finanční prostředky na podporu zavádění společného vzdělávání, na asistenty, na koordinátory a další specialisty. V této situaci se musíme jako zřizovatel zachovat zodpovědně, vzít část povinností na sebe a nenechat v tom školy samy,“ říká náměstek libereckého primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr. Město se rozhodlo školám pomoci.

Ivan Langr (liberec.cz)
Rezort školství a sociálních věcí připravil projekt Férová škola, do nějž se zapojí další 4 partneři a v různých aktivitách všech 22 základních škol (včetně ZUŠ Frýdlantská). Projekt navazuje na schválený Strategický plán sociálního začleňování a jeho náklady dosahují objemu 27,8 milionu korun.

Záměrem projektu je podpora dětí ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí (tedy především ze sociálně vyloučených nebo vyloučením ohrožených lokalit, jichž rezort už v loňském roce identifikoval na území města 16) v hlavním vzdělávacím proudu a nastavení prostupnosti do dalšího stupně vzdělávání.

Projekt počítá s koordinací některých aktivit na školách (koordinátor inkluze a metodik asistentů na ZŠ) a podporou prevence školní neúspěšnosti (doučování žáků, kariérové poradenství na školách, kluby a kroužky na ZŠ na podporu rozvoje gramotnosti v oblasti aktivního občanství a sociálního rozvoje, workshopy pro rodiče žáků ze SVL, informační a osvětová kampaň). „Jednotlivé aktivity umožní školám mezi sebou sdílet jak jednotlivé odborné pracovníky, koordinovat některé činnosti, ale zároveň vzájemně přenášet dobrou praxi. Podstatné je pracovat nejen s žáky, ale také s jejich rodiči, kteří jsou další cílovou skupinou a kteří se v řadě případů staví ke vzdělávání svých dětí netečně. Na druhou stranu musíme umět vysvětlit veřejnosti, proč to všechno děláme a v čem spočívá benefit pro společnost,“ uvedl Ivan Langr.

Partnery projektu jsou spolek EDUCA QUALITY, Člověk v tísni a dále dvě příspěvkové organizace města – DDM Větrník a Komunitní středisko Kontakt. Celkové náklady projektu jsou 27,8 miliónu, z toho podíl města je takřka 1,4 milionu. Projekt by měl být realizován v období od července 2017 do června 2020. Metodicky navazuje na projekt Vzdělávejme společně děti předškolního věku v Liberci, který je zaměřen na mateřské školy a na nějž město získalo se svými partnery 27,5 milionu už v letošním roce.

Peníze ve výši 55 milionů, které získáme z obou projektů, bych primárně očekával napřímo od státu. Nestalo se tak, musíme si tedy – stejně jako jiné obce – opět pomoci sami, a to i na úkor vlastních kapacit a možností,“ dodal Ivan Langr.


Zdroj: Liberec.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.