Ministerstvo školství mění rozhodnutí Cermatu a ulehčí maturitu handicapovanému studentovi. Pravidla maturity chce změnit

pondělí 5. prosince 2016 ·

Česká televize přinesla v pořadu 168 hodin nové informace o případu studenta Adriána Mokrého, který je vyjímečně nadaný na matematiku a fyziku, ale kvůli svému handicapu – vývojové dysfázii – má velké problémy s češtinou. Maturitní sloh je pro něj zřejmě nepřekonatelnou překážkou. Cermat, instituce, která maturity řídí, nicméně nevyhověl žádosti školy, opřené o posudek speciálně pedagogického centra, aby Adriánovi maturitu ulehčil. Škola se obrátila na ministerstvo školství a to rozhodlo ve prospěch Adriána.


Adrián Mokrý (gvp.cz)
„Až do čtvrtku to pro Adriána vypadalo bezvýchodně. Jeho situaci sice od září řešily hned tři instituce, speciální poradenské centrum, organizace Cermat, která řídí maturity, i Národní ústav pro vzdělávání. Jenže co z toho vzešlo? Nic,“ říká v reportáži moderátorka Lenka Pastorčáková.

Ve čtvrtek ale ministerstvo školství rozhodlo: „Z mého pohledu pochybili všichni zúčastnění. Dá se říct, že se více věnovali tomu formálnímu hledisku, nebo formálnímu pravidlu, a zkrátka proto, že se Adrián nevešel do pravidel, tak nepostupovali nijak,“ vysvětluje ministryně školství Kateřina Valachová.

Zdeňka Michalová, vedoucí Speciálního poradenského centra při ZŠ, Praha 5 k tomu v reportáži říká: "Problém vidíme v tom, že nastavení pravidel pro vykonávání státní maturitní zkoušky obecně nepočítá se studenty s dvojí výjimečností a v blízké budoucnosti je nutné s touto skutečností pracovat a na celostátní úrovni pravidla pro vykonávání státní maturitní zkoušky pro výjimečné případy studentů upravit. Protože se do obecně celostátně nastavených standardů nevejdou."

„Adrián je zcela výjimečný, výjimečně nadaný student. A takový student je jeden z 5 000. Výsledkem je to, že se změní určitá pravidla mezi CERMATem a školským poradenským zařízením. To znamená, že bude možné upravit i písemné části maturitní zkoušky,“ dodává Valachová.

Adriánův případ navíc poslouží jako precedent. Ministerstvo chce i díky němu do jara vypracovat podrobnou metodiku, jak s obdobnými případy nakládat.


Celá reportáž je ke stažení zde

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
5. prosince 2016 v 9:23  

Zdá se tedy, že nešlo o nezákonné rozhodnutí, jak se tvrdilo v reportáži, ale prostě o zcela výjimečný případ, který mělo od začátku řešit MŠMT, protože jen to může nastavovat vstupní parametry. Myslím, že by bylo lepší studentovi část maturity prostě prominout, jak je tomu v jiných výjimečných případech, nikoli upravovat pravidla tak, až přestanou mít smysl.

Simona CARCY řekl(a)...
5. prosince 2016 v 17:37  

Nejenže nešlo nezákonný postup, naopak šlo o jediný možný zákonný postup. Ten, kdo nekonal, ač jediný nese odpovědnost, je MŠMT. A pokud je chyba v zákoně, není to vina SPC nebo Cermatu.

Ale ledva ten odpovědný konat začal, vzal to tím nejhorším možným způsobem. Psala jsem tuhle o své obavě z otevření Pandořiny skříňky. A bác ho, ministerstvo se mou obavou inspirovalo.

Paní ministryně svým mediálně vděčným a inkluzně „laskavým“ pojetím udělala medvědí službu všem, kteří budou v budoucích letech nuceni řešit všechna odvolání a dovolání žáků, kteří se objeví na nějaké hranici a jejichž rodiče náhle budou zjišťovat, kolikže souběžných omezení jejich syn/dcera má.

Ještě k Adriánovi. Představte si, že máte neplavce a před ním úkol přeplavat 200 metrů. Odborníci usoudí, že neplavec 200 metrů fakt nedá a tak mu vstřícně zkrátí dráhu na 100 metrů. A pak přijde ministryně sportu (co taky dělá do školství) a řekne, že u některých neplavců se se musí zohlednit specifika, vždyť tenhle neplavec se tak krásně stará o akvarijní rybky...

Tak tomu říkám solidní, turbulencí prosté a skvěle řízené školství.

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2016 v 18:01  

Neviděl bych to tak dramaticky.
1. Klíčovým prvkem pro přiznání úlevy nebo odlišného režimu je tady medicínská diagnóza. Nejde tedy o úlevy jen proto, že někdo "nemá talent".
2. Jde o výjimečný případ. A výjimečné případy mají být řešeny výjimečným postupem. Pokud se z výjimky nestane všeobecné pravidlo, tak o Pandořinu skříňku nejde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.