Žáci nemají šanci si přírodní vědy zamilovat. Znalosti sice mají, ale nebádají a nedělají pokusy

neděle 4. prosince 2016 ·

Badatelský způsob výuky, v němž žáci objevují zákonitosti přírodních věd pomocí pokusů a bádání, se na českých školách téměř nevyskytuje. Žáci tak neumějí používat znalosti, přestože je mají v porovnání s ostatními zeměmi nadprůměrné. Ukazují to výsledky mezinárodního průzkumu TIMSS, který zkoumal znalosti a dovednosti žáků čtvrtých tříd základních škol. Podle expertů nedostávají příležitost, aby si přírodní vědy a vědeckou práci zamilovali. Píše to server Aktuálně.cz.


Hlubší pohled na analýzu výsledků ukazuje, že čeští čtvrťáci dopadli lépe v otázkách, které zkoumaly prokazování znalostí. Úlohy, jež testovaly, jak děti umí získané znalosti používat a uvažovat o nich, moc dobře nedopadly.

Podle Jany Strakové z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy je za tím systém, jakým se přírodovědné předměty v českých školách učí. "V přírodních vědách těžíme z dobrých faktických znalostí," uvádí Straková. Žáci ale neumí bádat. Mají například problém s tím navrhnout hypotézu a ověřit ji. Ve školách málo experimentují.

"Mají málo příležitostí přesvědčit se o tom, jak vědecká práce vypadá, a my se pak divíme, že se nechtějí věnovat přírodovědným a technickým oborům. Přitom jim škola vůbec nedává příležitost, aby si je zamilovali," upozorňuje Straková.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
5. prosince 2016 v 7:41  


To není nic nového, že nebádají a nedělají pokusy. To je mnimálně problém posledních 10 let.

Dnes je to nahrazováno videi - na netu jsou toho spousty a animacemi. Bohužel realita je nahrazována virtuální realitou na monitoru.

Žáci mají šanci si přírodní vědy zamilovat, jen by jim do toho nesměli kecat školští aktivisté a učitelé by museli dostat šanci řádně přírodní všdy učit.

Jak mají žáci experimentovat, když se cvičení z finančních důvodů zrušila.
Ve 30 lidech dělat pokusy nejde. navíc by před tím musel mít učitel minimálně hodinu volno, aby mohl připravit vše v učebně. To při dnešní administrativě nehrozí.
To nemluvím o pomůckách - nestačí jedna, je potřeba aby žáci pracovali alespoň ve dvojicích - a při těch cenách a mizerné kvalitě je to neufinancovatelné.
Kde na to školy vezmou?

mirek vaněk řekl(a)...
5. prosince 2016 v 7:47  

Pro p. Komárka. Češtináři budou rádi:-)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/216452801101204/video/508401

Čeho se ještě nedočkáme?

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2016 v 15:05  

Pokusy jsou finančně náročné a nebezpečné.
Je jenom dobře, že byly omezeny, nebo zrušeny.
Video z youtube je stejně zajímavější a student se aspoň neušpiní.
A až nastoupí virtuální realita do škol, bude to prostě skvělé.
:-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.