Bělobrádek: Ministerstvo pro vědu má smysl jen s novým zákonem

pátek 9. prosince 2016 ·

Nové ministerstvo pro vědu má podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka smysl jen tehdy, když bude přijat nový zákon o výzkumu. Vznik ministerstva je součástí návrhu zákona, na jehož paragrafovém znění Bělobrádkův úřad pracuje. Kritici ale poukazují na to, že zákon přináší razantní změnu. Například že by pod nové ministerstvo měly spadat kromě Grantové a Technologické agentury ČR také vysoké školy a Akademie věd ČR. Informuje o tom ČTK.


Pavel Bělobrádek (vlada.cz)
Do meziresortního řízení by se norma mohla dostat v únoru příštího roku, na vládu do konce března. Debaty jsou ale složité a není jisté, zda se zákon v tomto volebním období vůbec stihne přijmout. Bělobrádek předpokládá, že první verze paragrafového znění bude v lednu.

"Lidé z Akademie věd, vysokých škol a konkrétní firmy se mu (zákonu) věnují ve svém volném času, zadarmo. Na to trochu spoléhám, že je to tak dobře vydiskutované, že v tom všichni vidí smysl, že někde to zaparkovat a zabít nebude technicky možné," podotkl Bělobrádek.

"Dobře připravit takhle razantní změnu je otázka minimálně jednoho, dvou volebních období," řekl vicepremiér. Poukázal přitom na osmileté snahy o změnu v zákonu o vysokých školách, z níž podle něj téměř nic nezbylo. Chtěl by nyní předjednat co nejvíce, protože jde o dlouhodobé změny v systému českého výzkumu, dodal.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.