V českých školách se více než jinde rozevírají nůžky mezi dětmi z různých sociálních skupin

středa 30. listopadu 2016 ·

„Česká republika patří k zemím, kde se ve školách více než jinde rozevírají nůžky mezi dětmi z motivovaného a nemotivovaného prostředí,“ říká pro MF DNES ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Text přináší další informace k výsledkům mezinárodního šetření TIMSS. Děti ze sociálně dobře zajištěných rodin v testech v průměru dostaly o 50 bodů více.


Velký vliv na to, jak dobře si vede dítě ve škole, má i to, v jakém věku nastoupilo do školky. Výzkumníci v rámci šetření rodičům mimo jiné pokládali i tuto otázku. „Čím více let děti do školky docházely, tím byl jejich výsledek lepší,“ podotýká Zatloukal. Děti z podnětného prostředí, které do školky chodily tři a více let, dostaly v testech v průměru až o 20 bodů více než děti z podnětného prostředí, které ve školce strávily méně času.

A ještě o něco větší je rozdíl mezi dětmi z nepodnětného prostředí. „Čím kratší dobu dítě strávilo ve školce, tím je tento rozdíl větší,“ dodává Zatloukal.

Výzkum také ukázal například jasnou souvislost mezi tím, jak bezpečně se dítě ve škole cítí a kolik se toho naučí. České děti se s šikanou potkávají o něco méně často, než je mezinárodní průměr, přesto se jich 12 procent se šikanou setkává jednou týdně. Tato skupina dětí měla přitom v testech matematiky a přírodovědy výrazně horší výsledky než ostatní děti.

Článek také připomíná, že čeští školáci do školy nechodí příliš rádi, a to ani na první stupeň. Pouze 68 procent českých čtvrťáků se do školy těší, což je nejméně ze všech zemí. Mezinárodní průměr je přitom 86 procent. V tomto nepříliš lichotivém žebříku Česko vede spolehlivě a dlouhodobě. Od minulého výzkumu před čtyřmi lety navíc dětí, které do školy chodí rády, ještě o další čtyři procenta ubylo.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 7:37  

Tohle ví učitelé řadu let. Jen ministerstvo a ibnspekce si musí počkat na mezinárodní výzkum.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 10:55  

Ne ve školách, ale ve společnosti.

Unknown řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 14:31  

"Ne ve školách, ale ve společnosti."

Škola je odrazem společnosti. Jak to mají učitelé řešit? To by mě teda zajímalo.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 17:25  

Tak jsem to myslel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.