Učitelé jednou nohou v kriminále

úterý 22. listopadu 2016 ·

Pedagogové nejsou zodpovědní jen za to, co své žáky naučí, ale i za to, že děti přežijí školu ve zdraví. Podle zjištění České školní inspekce bylo ve školním roce 2013/14 evidováno přes 31 tisíc záznamů o úrazech, z toho dva byly smrtelné. V následujícím školním roce počet nahlášených úrazů vzrostl – přesáhl 40 tisíc. Nejvíc se jich stává v hodinách tělocviku, čtvrtina o přestávkách na základních školách.

„Není reálné, aby dozorující učitel dokonale obsáhl chodbu s několika třídami, strávil tam úplně celou přestávku a se zvoněním stál na stupínku ve třídě, kde učí a která je třeba v jiném patře, ne-li křídle,“ tvrdí soudní znalkyně Libuše Černá.

Bezpečnost žáků řeší ve všeobecné rovině školský zákon, který ale zároveň spoléhá na podrobnější vyhlášku. Ta však zatím chybí. Ministerstvo školství se odvolává na metodický pokyn, který vydala ještě ministryně Petra Buzková v roce 2006.

Ve skutečnosti je předpisů, které se týkají bezpečnosti ve školách, daleko víc a málokdo by chtěl být v kůži ředitele, který se v nich musí vyznat. I proto teď na ministerstvu školství vzniká nová vyhláška. „Aby byly bezpečnostní předpisy ve školách a školských zařízeních centralizovány v jednom závazném právním předpisu,“ zdůvodňuje záměr tiskové oddělení ministerstva. Jestli připravovaná vyhláška přinese do škol nějaké zásadní změny, však zatím informovat nechce. Uspořádají prý tiskovou konferenci, až bude všechno hotové.

A jak je to s pokusy v chemii? Ředitel Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích Jan Ptáček potvrzuje, že i studenti mladší osmnácti let smějí pracovat s chemickými látkami, i když ne se všemi. Podle něj pracuje v současné době meziresortní skupina expertů, jež má stanovit, s kterými látkami smějí žáci přijít do styku. „Ale trochu se toho obávám. Z toho, co vím, to vypadá, že je komise dost odříznutá od praxe. Řeší věci, které už se dávno nepoužívají, a jako by neměla přehled, co je pro kvalitní výuku opravdu nezbytné,“ dodává.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

1 komentářů:

jir řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 10:01  

Maltský způsob a nadpis se stane zbytečným. Větší legislativní úsilí vrácení odpovědnosti za chování a jednání žáka na zákonné zástupce a je samotné by se nám 100x vrátilo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.