Učitelé by měli dostat větší podporu pro začlenění moderních technologií a otevřených zdrojů do výuky

neděle 27. listopadu 2016 ·

Podle jednoho z autorů Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 Ondřeje Neumajera by se také mělo aktualizovat, jakým způsobem se budou na mateřských, základních a středních školách rozvíjet informatické myšlení a digitální gramotnost dětí a žáků. Informuje o tom ČTK.


Ondřej Neumajer (neumajer.cz)
O volně dostupných zdrojích informací nedávno hovořil například Bohumil Kartous ze společnosti EDUin jako o možné levné cestě k modernizaci vzdělávání. "Digitální a zejména otevřené zdroje mají potenciál pomoci k šíření inovací ve vzdělávání, samy o sobě ale zásadnější změny nepřivodí," reagoval na tuto myšlenku pro média Neumajer.

Za klíčovou považuje podporu učitelů. "Jako žádná inovace to nemají digitální technologie ani otevřené zdroje ve školách jednoduché," poznamenal. Digitální gramotnost učitelů ZŠ a SŠ je podle některých výzkumů stejná jako u jiných vysokoškolsky vzdělaných lidí. "Ve školách bychom ale potřebovali tuto úroveň vyšší a navíc ještě dovednosti používat otevřené zdroje a digitální technologie pro výuku a přímo ve výuce, což je mnohem náročnější," poznamenal Neumajer.

Národní ústav pro vzdělávání by měl nově popsat, jak by se měly v mateřských, základních a středních školách rozvíjet informatické myšlení a digitální gramotnost. Současné rámcové vzdělávací programy, které určují, co se mají žáci učit, popsaly tuto oblast v roce 2004. Od té doby nastal obrovský technologický pokrok.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 10:13  

Původní článek Ondřeje Neumajera.

Jiri Janecek řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 10:56  

Možná je to hrubá zkratka, ale ze zprávy mám dojem, že podpora učitelů = NÚV něco nově popíše...
---
Možná další důvod, proč si v těch diskuzích nerozumíme...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 11:58  

Podpora učitelů? Někdo vydá brožurku nebo nažene učitele na školení. Že by skutečnou podporou byl školní ajťák na plný úvazek, tím myslím především finanční prostředky na tuto pozici (ať už se jmenuje jakkoliv), místo zbytečných mentorů a koordinátorů, to nikoho nenapadne?

Jirka řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 16:09  

Na začátek by stačilo za evropské miliardy přivést na patu každé školy rychlý internet optikou. A až evropské penízky vyschnou, bude stát, jehož prioritou je vzdělanost, přímo platit provoz a připojení. Pak už si školní ajťáci, kteří musí kmitat za almužnu a žasnou nad rozrůstající se armádou koordinátorů ničeho, určitě poradí. Ovšem pokud jim budou ředitelky a ředitelé alespoň trochu naslouchat.

mirek vaněk řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 7:48  

Podpora učitelů:

1)Každý učitel by měl mít pracovní notebook nebo tablet - pravidelně obměňovaný, aby byl v relaci se žáky.
2)Na škole by měl být správce sítě dobře zaplacený, který bude schopen zajistit funkčnost a bezpečnost školní sítě a elektronických zařízení.
3)Veřejně dostupné zdroje informací a metodické materiály.
4)V neposlední řadě změnit podmínky pro státní maturity a přijímačky - umožnit využívat internetové zdroje - jiné typy úloh. Pokud státní maturita bude o násobilce a přesném počítání na kalkulačce a vyjmenovávání faktů a slovíček je využití elektroniky v hodinách problematické.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 20:57  

V navyšování dotace samostatného předmětu to není. Bylo by lepší dostat ICT do různých předmětů. Přiměřeně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.