Prezident přijal ministryni školství. Podporuje připravované změny, navrhuje reformu financování soukromých škol

sobota 26. listopadu 2016 ·

Prezident Miloš Zeman podpořil změny financování regionálního školství i kariérní řád, pochvalovala si po schůzce v Lánech ministryně školství Kateřina Valachová. Naopak kritizoval způsob fungování soukromých středních škol, řekla ministryně ČTK. Několikahodinové schůzky na zámku v Lánech se zúčastnil například také bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Valachová byla ráda, že získala prezidentovu podporu pro legislativní změny, kterými se nyní zabývají poslanci. Zeman podpořil také její snahu o zvyšování platů učitelů a poukázal na špatnou situaci nepedagogických pracovníků.

Při páteční tiskové konferenci na závěr návštěvy Ústeckého kraje Zeman mluvil o tom, že Valachové navrhne "kacířskou myšlenku", aby se dotace soukromým školám přerozdělovaly se zvýhodněním technických oborů. Dnes podle Valachové upřesnil, že se mu nelíbí neobsazenost soukromých středních škol, častá nabídka oborů neperspektivních na trhu práce ani možnost soukromých škol získat na žáka až 90 procent dotace, jakou mají školy veřejné.

Ministryně mu sdělila, že do konce roku by měla být hotova analýza kompletní sítě středního školství v ČR. Tedy veřejných i soukromých gymnázií, středních odborných škol nebo učilišť. Ministryně plánuje, že do konce roku předloží koaliční radě návrh změn financování soukromých škol.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 19:08  

Takže budeme měnit nejenom financování regionálního školství, ale i financování soukromého školství? A není těch změn málo, Antone Pavloviči?

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 22:52  

Pan prezident, myslím, vcelku správně připomenul význam technického vzdělávání a jeho dosavadní faktické opomíjení ze strany MŠMT i ze strany podnikové sféry, která by se do něj měla víc koncepčně, organizačně i finančně zapojovat. Připomínku bych měl jen k určitým zkratkám, kterých bychom se měli v praxi vyvarovat. Například:

Technické vzdělávání neznamená jen přednostní nahánéní žáků ZŠ do učebních oborů. Podniková sféra (praxe) nepotřebuje jen zručné řemeslníky. Potřebuje i vzdělané, motivované,tvořivé a iniciativní techniky, inženýry, výzkumníky a vývojáře, kteří budou umět svou práci nejen rutinně vykonávat. Budou ji muset umět i prodat a chránit její výsledky před konkurencí.

Ve Společnosti 4.0 bude potřebná kvalifikovaná tvořivost a iniciativa u všech, kteří chtějí uspět. Je to komplexní úkol. Podíl na výsledku budou mít všechny vyučované předměty, nejen třeba matematika, přírodní a technícké předměty. To se jen kladívkem a pilníkem v dílnách nebo samotným Merkurem nespraví.

J. Týř

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 23:09  

...Podíl na výsledku budou mít všechny vyučované předměty, nejen třeba matematika, přírodní a technícké předměty. To se s malým školskými rozpočtem, jen kladívkem a pilníkem v dílnách, samotným Merkurem, samotnými páně Štefflovými tablety ani, domnívám se, odtržením VŠ od MŠMT atd. nespraví.

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 23:29  

Kladívkem a Merkurem se podfinancované školství nespraví.

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 23:48  

A tak zase pan Zeman něco plácá a rozumí tomu jak koza petrželi. Je vidět, že paní Kateřina má "našlápnuto". Jen aby jí ti "hloupí" voliči, na podzim 2017, nezkazili kariéru.

Unknown řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 5:14  

běžné na západě,jsou obory které je potřeba ale zároven stačí do 100 absolventů ročně.takže stát místo aby ty peníze valil do 10 škol státních dá je jedné soukromé škole

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 17:52  


KDO A JAK ZODPOVÍDÁ ZA TO, ŽE DÍLNY Z MNOHA ŠKOL ZMIZELY A NEBYLO TO VČAS NAPRAVENO?

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 17:55  

Kdysi byla v PedFUK Katedra technické výchovy. Co je z ní dnes?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.