Továrna platí učitelům, kteří na školách vedou technické kroužky

úterý 29. listopadu 2016 ·

Technické obory se často staly jen nutným zlem pro ty, kteří se nedostali na gymnázium, kde by je jejich rodiče viděli nejraději. Ubývá učitelů odborných předmětů, odcházejí buď do důchodu, nebo za lepšími penězi do soukromé sféry. Vše dopadá na průmysl, neboť i firmy, které ekonomicky rostou, mají problémy se sháněním nových kvalifikovaných zaměstnanců. Některé společnosti v Královehradeckém kraji se proto rozhodly, že samy finančně podpoří učitele, kteří na školách vedou technické kroužky. Reportáž přináší deník Právo.


Jan Tichý (sgc.cz)
Průkopníkem je firma Saar Gummi z Červeného Kostelce, která navázala spolupráci s pěti školami a podporuje jejich učitele, kteří vedou kroužky. „Zajímavou školu dělají zajímaví učitelé. My neumíme učit líp než oni, ale umíme vydělat peníze. Rozhodli jsme se proto, že jim každý měsíc dáme pár tisíc jako poděkování,“ říká ředitel společnosti Jan Tichý.

Firma přispívá jedenácti učitelům, kteří vedou 17 kroužků na pěti školách. Učitel dostane k výplatě dva tisíce korun čistého měsíčně, ten, který vede dva kroužky, dostane tři tisíce. Největší podporu získalo Jiráskovo gymnázium v Náchodě, které otevřelo pro studenty šest kroužků.

„Máme dva kroužky robotiky pro začátečníky i pokročilé, kroužek elektrotechniky, chemický a také dva kroužky 3D tisku, o který je takový zájem, že se studenti zapisují do pořadníků, kdyby se uvolnilo místo,“ pochvaluje si Jan Preclík, učitel technických předmětů na Jiráskově gymnáziu.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.