Jiné financování. Změní školy?

úterý 29. listopadu 2016 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová bude zítra jednat se členy poslaneckého výboru pro vzdělávání o změnách financování škol. Ministryně navrhuje, aby školy už nedostávaly peníze podle počtu dětí. Podle ní nedokáže stávající systém zabránit vzniku velkých rozdílů mezi jednotlivými kraji a nezohledňuje, jak kvalitně se na školách učí. Informuje Deník.cz.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Hlavním důvodem pro změnu je fakt, že současný systém nezohledňuje skutečný rozsah vzdělávání poskytovaný žákům konkrétní školou. „Ta, která danému počtu žáků nabízí nižší objem pedagogické práce, než stanovuje normativ, je zvýhodněna a naopak škola, jež by ho v zájmu kvality vzdělávání chtěla zvýšit, je výrazně limitována," cituje Deník Kateřinu Valachovou.

Poslankyně Nina Nováková (TOP 09) ovšem soudí, že přesně tohle se v chystané novele školského zákona neřeší. „Nově by se měly peníze posílat podle úvazků, avšak ty jsou na každé škole jiné, neboť neexistují jednotné učební plány, ba ani názvy předmětů. Ministerstvo tak nemůže vědět, kolik se reálně odučí," míní Nováková.

Novákové vadí i to, že novinka nesměřuje ke snižování počtu žáků ve třídách. „Dnes je stanoveno maximum 30 dětí, minimum sedmnáct, což nutí ředitele z ekonomických důvodů mít větší třídy a nedělit je. Kdyby byl minimální počet patnáct žáků, vedlo by to ke vzniku menších tříd, což je žádoucí trend," soudí Nováková.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 13:48  

Tak jestli to bude podobný paskvil jako KŘ nebo inkluze, tak chraň nás pán Bůh

Tomáš Barták řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 14:47  

Může snad vzniknout něco lepšího? Asi ne, když chcete z lejna uplést bič. S ním totiž zapráskáte jen sebe.

Rád bych se pletl.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 15:07  

Prosím pěkně, paměť už mě nějak neslouží, můžete mě pomoci, potřeboval bych si vzpomenout, co za poslední léta vymysleli na ministerstvu v Karmelitské a bylo to ku prospěchu, pomohlo to něčemu a nebylo to jen o tom, že si na tom někdo namastil kapsu???? Moc děkuji předem. Váš Zděnda.

Nowak řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 22:15  

Ty řeči okolo jsou naprosto nejasné. Ale u SŠ by snad mělo jít o jednu zásadní věc: Lepší možnost vyhodit žáka, který nic neumí. Dosavadní stav vedl SŠ k tomu, aby přijaly žáků co nejvíc a pokud možno všechny dotáhly k maturitě. Za takových podmínek se ovšemtaké těžko nastavovala úroveń maturit.

mirek vaněk řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 7:51  

Hezké řeči, cíle, plány. Ale nikde se nedočtu, jak konkrétně to financování má vypadat.
Ono s minimem peněz můžete vymyslet sebegeniálnější systém, ale výsledek bude stále stejný.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 8:37  

Tak to nám pane Vaňku nikdo neřekne do doby, než to bude platit.Přeci se nebudou bavit s povlem. Já si vzpomínám na výborné nápdy paním Kateřiny - sdílení učitelé na 2 _ 3 školách apod. prasárničky. Tak už se těším, co za paskvilek nám vyleze.
Mě by zajímalo:
-co dělají odbory
-co dělají asociace (ředitelů apod.)
Klídek,ne?

Unknown řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 13:55  

"Co dělají odbory"? Nic, protože jsou "žluťácké".

Každopádně nesměřujeme do oblastí neomezených finančních možností. To je chiméra. Budou opět postaveny mantinely ve smyslu počtu žáků ve třídách a skupinách. Ono to jinak ani fungovat nemůže.

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2016 v 3:09  

Ta myšlenka, přidělovat školám peníze nikoli na žákovskou hlavu ale podle potřebnosti školy v daném místě, je v principu rozumná a dobrá. Jde hlavně o to, aby ty peníze byly a neužívaly se na hlouposti. Zatím jen socdem zatím jen vyhlásila, že to "zkusí zařídit". Uvidíme nebo neuvidíme? J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.