Mění se autorský zákon, kopírování má podražit. Poslanci chtějí, aby se za veřejnou kopírku platil paušál i ve škole

úterý 29. listopadu 2016 ·

Poslanci budou ve třetím čtení hlasovat o novele autorského zákona a mezi desítkami pozměňovacích návrhů, s nimiž novela dorazí do Sněmovny, se jich několik může týkat i škol a univerzitních nebo vědeckých knihoven. Na programu je hlasování už tento týden. „Zpoplatnění kopírek ve školách je zcela nepřijatelné a skandální,“ vyjádřila se na adresu této poslanecké iniciativy ministryně školství Kateřina Valachová.

Jedním z návrhů je totiž povinná paušální platba za každou kopírku umístěnou ve veřejném prostoru. Přechod na paušál tak, jak to předpokládá poslanecký návrh, může podstatně zvýšit ceny, které se za kopírování účtují.

Irena Holcová (advocate.cz)
Podle advokátky Ireny Holcové, která se autorským právem zabývá, nemá ale řada škol ani za stávající situace příliš jasno v tom, jaké povinnosti pro ně z autorského zákona vyplývají. Při posuzování toho, co je a co není podle autorského zákona v pořádku, často rozhoduje konkrétní situace.

Různým způsobem se například bude zákon dívat na promítání filmu dětem ve škole. „Když to bude v rámci vyučování a film bude použit k výuce, je to v pořádku. Pokud by učitel pouštěl ve škole film, aby děti ve volné hodině nezlobily, už je to problém,“ říká Holcová.

Problematické je a i po přijetí novely autorského zákona zůstane například využívání autorským zákonem chráněných děl v rámci e-learningu. „Je to otázka výkladu, co se rozumí tím, že dílo bylo využito v rámci vyučování. Vyřešená není nejen u nás, ale ani v Evropě,“ vysvětluje Holcová.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

10 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 9:59  

Možná by měl podražit i parlamentní bufík. A dorazit ho pamlskovou vyhláškou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 10:39  

A čůrat budeme zadarmo?

mirek vaněk řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 12:23  

Když platit, tak platit.
Učitelům by měly organizace platit za autorská práva - za kopírování jejich vzdělácvacích materiálů a písemek.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 13:49  

Ano , platit za všechny podklady pro sociálku, policii, soudy,a další instituce. Za razítko 300,- jako doktor.

tyrjir řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 13:50  

Piráti, na zteč! MŠMT máte po boku.:)))

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 17:38  

Pozor - genderově nevyvážený příspěvek:

"A čůrat budeme zadarmo?"

Jak kdo paní Karvaiová. My co máme nástroj umožňující např. ve sněhu stvořit logo chráněné autorským zákonem, můžeme být preventivně zdaněni.

Vy co nemáte takový nástroj a možnosti kresby jsou omezené, zřejmě zdaněny nebudete.

I když (https://goo.gl/leIWUQ), jeden nikdy neví...

Ygrain řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 18:13  

No já nestačím zírat, na čem všem se ještě budou chtít napakovat.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 19:57  

Autorský zákon vznikl vcelku logicky proto, aby chránil autora duševního díla. Tak například spisovatel napsal knížku, a chtěl aby se mu jeho práce zaplatila. Proti pod svým jménem vydal. A aby se nenašel nějaký vyčůránek, který by tu samou knížku vydal pod svým jménem, tak přišel na svět autorský zákon, který v tom okamžiku zcela jistě každý z nás chápeme. Podobně je to s autorstvím obrazů, soch, písniček, básniček, fotografií, prostě všeho, co by mohl paskřivec napodobit a vydělávat na tom.
Tak a teď to hlavní. To, co se dnes děje, není ani náhodou to, k čemu byl autorský zákon stvořen. je to jeho pravý opak. Našli se hejskové, kteří vymysleli, jak si na tom všem namastit kapsu. A to prosím hodně. Žádné autory nechrání, jenom berou a berou. To, že jim to prochází a stále mají málo a mlaskají dál, to je jen obrázek v jakém nikým neřízeném a bezprávním státě vlastně žijeme.
A propóó už jste platili vydřidušky poplatek třeba 2 000 Kč za kontrolu, jestli nemáte děravý rošt u kamen?

Q. E. D. řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 21:25  

Možná ještě poplatek za vzduch ve třídách. Ty školy postavil většinou stát, takže státní vzduch dýchati zadarmo nemožno!

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 6:12  

Podívejte Anonymní-
já jsem malá,ale šikovná. A navíc jsem dělala v mládí společenské tance, takže byste se asi divil!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.