Polovina budoucích vědců nedokončí doktorské studium. Chybí koncepce, stipendia jsou nízká.

středa 16. listopadu 2016 ·

V Česku neexistují jednotné podmínky upravující přesná práva a povinnosti čekatelů na titul Ph. D. Těch tu je přitom téměř 25 tisíc. „Na některých školách doktorské studium funguje, na jiných nikoliv,“ upozorňuje Kateřina Cidlinská, předsedkyně nedávno vzniklé České asociace doktorandek a doktorandů. Za nefunkčnost podle ní mohou nízká stipendia a neexistence jednotné státní koncepce. Téma přinášejí Hospodářské noviny.


Kateřina Cidlinská (genderaveda.cz)
Každá fakulta dostává od státu na doktoranda, který nepřekročil standardní čtyřletou dobu studia, 90 tisíc korun ročně. Letos tak ministerstvo školství poslalo na stipendia více než miliardu.

Každý posluchač by tak mohl obdržet 7500 korun měsíčně. „Jde o směšnou částku, pokud máte dělat kvalitní výzkum, zajišťovat výuku nebo pracovat na grantech školitelů,“ podotýká ale Kateřina Cidlinská ze zmíněné asociace.

Ze šetření projektu Kredo z roku 2014, které proběhlo mezi třemi tisíci českých doktorandů, například vyplynulo, že až 60 procent z nich má problém s pokrytím životních nákladů ze základního stipendia.

Ministerstvo školství připravuje analýzu, která by měla vyjasnit požadavky na zapojení studentů do chodu školy a její vědecké činnosti. „Na základě výsledků analýzy plánujeme přijmout kroky ke zvýšení kvality doktorského studia,“ slibuje Valachová s tím, že by bylo předčasné nyní mluvit o konkrétních opatřeních.

Podle Kateřiny Cidlinské není vzhledem k neexistující koncepci ani jasné, kolik doktorandů vlastně potřebujeme. „Za dnešního stavu, kdy výstupem má být vědecká kariéra, je doktorandů opravdu mnoho,“ přiznává Cidlinská. Řešení by viděla právě v tom, aby si vysoké školy a stát ujasnily, k čemu má tento typ studia vůbec sloužit.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Nowak řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 9:24  

Samozřejmě jde i o stipendia.
Ale trochu v tom zní myšlenka: Každý žák má dokončit ZŠ, kdo se dostane na SŠ, tak má odmaturovat ... a kdo začne doktorát, má ho taky dostat. Pro ZŠ by to mohlo skoro platit, dál snad ale ne.

mirek vaněk řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 9:50  

Bohužel dnes to skoro platí. Některé VŠ chrlí doktory jak na výrobním pásu. Pak v některých oborech doktoři naváží zboží v Kauflandu. V jiných oborech nejsou ani absolventi VŠ. Chtělo by to jasná pravidla, jak v požadavcích na studenty, tak v jejich podpoře.

Tlumočník řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 10:56  

Pane Vaňku, mohl byste prosím konkrétně jmenovat obory, jejichž absolventi s titulem Ph.D. navážejí zboží v Kauflandu? Odkud tuto informaci máte, mohl byste poskytnout zdroj?

mirek vaněk řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 12:39  

Pane Tlumočníku. Jednalo se o absolventa pedagogiky. Důvěryhodný zdroj z VŠ. Možná dnes v době inkluzí, asistentů a nedostatku učitelů sehnal lepší práci. Ale nedělám si iluze, že všichni absolventi Ph.D všech oborů jsou vědečtí pracovníci.

Q. E. D. řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 13:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Q. E. D. řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 13:04  

Panebože, gender a věda. A tohle se studuje a za to se dává doktorský titul. To už je jako ten chlap se studiem vlivu boha deště na politickou scénu v ČR. 😒

Jiri Janecek řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 17:43  

Ono třeba ve Francii je podstatná část doktorandů placena částečně průmyslem (aspoň na technikách). Zbytek je zastřešený jakousi centrální École doctorale, víceméně specializovanou grantovou agenturou (tzn. o rozjetí doktorského studia nerozhoduje vědecká rada fakulty podle toho, kolik prachů na to dokáže vydyndat nahoře a podle vzájemných vztahů mezi členy VR).

Obecně se taky nejdřív vypíše projekt a pak se hledá vhodný uchazeč. Dík tomu je na západě taky na jedno vypsané místo N>>1 uchazečů. A zcela výjimečné je, že student pokračuje na stejné katedře, kde získal předchozí stupeň vzdělání (mgr). U nás je naprostá výjimka, když je tomu naopak (za mne - před 15 lety - nás z 6 absolventů na katedře pokračovalo 6 a každý u předchozího školitele; jen formálně šlo u dvou o změnu instituce - spřátelený ústav AV měl doktorské studium zaštítěné jinou fakultou).

Negativní (ve smyslu přínosu) pozitivní zpětnou vazbu u nás přináší taky celkem běžná praxe fixního osobního příplatku za vedení doktoranda (obvykle bez ohledu na předchozí neúspěchy při vedení).

Myslím, že otevřená databáze doktorských studií by moha aspoň dát nějaký obrázek o situaci, bez dat je to takové patlání a la Eduin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.