Rakouský učeň má čtyřikrát víc praxe než student v Česku

středa 16. listopadu 2016 ·

Aby se rakouský student mohl stát elektrikářem, nástrojařem či obsluhovat počítačově řízené stroje, musí absolvovat čtyři až pět tisíc hodin praxe ve firmách. V Česku mají učni v těchto oborech praxi jen přes tisíc hodin a nikde není dáno, že ji musí povinně strávit v podnicích. Stačí odborná učebna ve škole. Informují o tom Hospodářské noviny.

Je to tím, že české učňovské školství funguje zcela jinak. V Rakousku existuje takzvaný duální systém. Odborný výcvik studentů mají na starosti přímo firmy, škola je jen doplňkem.

Přestože se v Česku o zavedení duálního systému uvažuje už několik let, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se do tak velké změny učňovského školství někomu chtělo. „Firmy nemají kapacity na to, aby přijaly takové množství studentů,“ vysvětluje Olga Kofroňová z Národního ústavu pro vzdělávání.

Studenti v Rakousku 80 procent času studia stráví prací ve firmách a dostávají za to zaplaceno. Většinu zbylého času mají teorii a jen zlomek výuky věnují všeobecným předmětům.

V Česku se klade mnohem větší důraz na teorii a všeobecné předměty, jako je matematika a čeština. U odborného výcviku je daný jen minimální počet hodin praxe, což je u některých oborů zmiňovaná tisícovka hodin.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 12:40  

A jsme u jádra pudla. Firmy pořád řvou, že jim chybí technicky vzdělaní pracovníci, protože je naše školství neprodukuje. Co však brání firmám založit si vlastní soukromý učňák, klidně i s maturitními obory, a vychovávat si pro sebe pracovníky? Nic.

Soukromých škol u nás vznikají kvanta, ale jenom takových, na kterých je výuka v podstatě levnou záležitostí (gymply, ekonomky apod.) a dá se na nich slušně vydělávat. Technicky zaměřená škola má větší finanční nároky a podle toho to také na poli soukromého středního školství vypadá. Ostatně, když se člověk podívá na strukturu vysokého soukromého školství, zjistí totéž. Vysokých škol s levnými obory máme až je to hanba.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.