Liberec má vypracovaný plán pro sociální začleňování a inkluzi. Bude žádat o dotace

středa 16. listopadu 2016 ·

Město Liberec vypracovalo dva důležité dokumenty - Strategický plán sociálního začleňování a Místní plán inkluze, které městu i dalším desítkám místních institucí a organizací umožní čerpání dotací pro sociální oblast a vzdělávání. Společným cílem je zmírnění problému sociálního vyloučení na území Liberce a podpora hlavního proudu vzdělávání.


Ivan Langr (liberec.cz)
Na přípravě obou dokumentů se podílelo od letošního března do října zhruba 80 zástupců čtyř desítek neziskových i zřizovaných organizací, institucí či škol. Do procesu tvorby se měli možnost zapojit i sami obyvatelé ohrožení sociálním vyloučením.

„Přímá spolupráce obyvatel/ klientů je nezbytnou podmínkou úspěšného začleňování. Opatření, která jsou v dokumentech zakotvena, se sice primárně týkají lidí ohrožených sociálním vyloučením, ale jejich dopad je ve skutečnosti celostní – tedy ve prospěch všech obyvatel města a na celém jeho území,“ zmiňuje náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

A dodává: „Obě strategie jsou výsledkem spolupráce města a Agentury pro sociální začleňování v rámci takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, které zastupitelstvo schválilo přesně před rokem."

O dotace bude možné žádat v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, Operačním programu Zaměstnanost a v Integrovaném regionálním operačním programu. „Celkový rozpočet strategie je plánován na 345 miliónů (bydlení, bezpečnost, sociální služby, zaměstnanost), dalších až 50 miliónů pak můžeme získat pro vzdělávání,“ upřesňuje Langr.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 19:37  

"Ministryně Valachová uvedla, že pokud se situace státních škol a jejich učitelů rychle nezlepší, širší privatizace školství je reálná."
Netuším, čí cíl je privatizace školství, ale Kateřina Valachová s její klikou nás k němu přiblížila nejvíce ze všech dosavadních ministrů školství a ve svém úsilí nepolevuje... a pak ještě ČERPAT, ČERPAT!..
Co by opravdu pomohlo - zrušit MŠMT, metodické řízení školství přenechat ČŠI jako politicky nezávislé instituci a finanční jednomu odboru ministerstva financí - to je však sci-fi.
Byla by tu jistá naděje, kdyby si však Andrej Babiš tolik nenotoval s komisařkou Jourovou. Takže zbývá nečekat na Godota, nehrát s nimi tu jejich hru, žít a pracovat jako v totalitě - hlupákům a kariéristům navzdory :-)

Michal Komárek řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 19:50  

Svůj příspěvek jste umístil asi do čtyř diskusí, zjevně bez snahy věcně diskutovat. Prosím, netapetujte to tady politickými prohlášeními. V diskusi jste samozřejmě vřele vítán. děkuji! Hezký večer!

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 21:33  

No to se mi snad jen zdá!!!

vstek řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 21:55  

A něco k věci tam nemáte, pane Komárku? Slunce v duši!

Unknown řekl(a)...
17. listopadu 2016 v 11:02  

"Na přípravě obou dokumentů se podílelo od letošního března do října zhruba 80 zástupců čtyř desítek neziskových i zřizovaných organizací, institucí či škol".

A pan PhDr. Mgr. Ivan Langr (SZ) tyto projekty hbitě přesune na vedení škol. To proto, aby se kantoři po práci nenudili. Ještě bych pochopil a ochotně kvitoval , kdyby se těchto 80 zástupců oficiálně a přímo účastnilo vedení těchto projektů a fyzicky se na této činnosti podíleli. Ale v to nevěřím, pač těch "80" řídí a koordinuje a "hlupáci" kantoři pak fyzicky uskutečňují.

Josef Soukal řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 15:23  

Stojí za přečtení: http://www.romea.cz/cz/publicistika/komentare/roman-cina-cervenak-musime-zacit-sami-u-sebe-my-romove-jsme-ti-kteri-se-musi-zmenit-a-ne-vsichni-kolem-nas

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.