Nový hit dotační sezony: Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Za téměř 700 milionů

úterý 15. listopadu 2016 ·

Ministerstvo školství, které peníze rozděluje, si od projektů Místní akční plány rozvoje vzdělávání (MAP) slibuje „rozvoj systému strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání“. V praxi jde o to, že si zástupci školek a škol sednou za stůl třeba se skauty a učiteli v lidových školách umění a společně si řeknou, co budou dělat za pět let. Několik schůzek s občerstvením to ale nezachrání – minimální podpora je půl milionu korun. A tak lze čekat, že na řadu přijdou školení, evaluace a stohy studií. Ironickou glosu přinášejí Lidové noviny.


Téměř celou tu papírovou šarádu platí Brusel. Z 680 milionů přihodí obce jen pět procent, takže proč se rozčilovat. Jenže i dvacetina rozpočtu MAP jsou řádově desetitisíce, které budou chybět. Třeba na obyčejné kroužky nebo nové žíněnky do tělocvičny. Ty mají ale smůlu. Nejsou totiž ani trochu „dotační čekstajl“.


Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

8 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 7:35  

Vyhazovat peníze to by nám šlo. Neboli jak přidat nenápadně úředníkům a ředitelům?

Anonym řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 7:44  

Ředitelům? Musíme na té frašce dělat (posledně to byla SWOT analýza) a kromě toho chlebíčku nic.

RP řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 8:03  

Kdyby ta SWOT analýza aspoň k něčemu byla, byli jsme dost kritičtí... Sešlo se nás 6, 3 učitelé, zástupce podnikatelské komory a zástupce nějaké neziskovky. Nevýhodou bylo, že o realitě školství moderátor a manažer netušil vůbec nic...Vůbec jsem nepochopil, co za další 3 měsíce budeme projednávat a k čemu konkrétně to bude...

Eva Adamová řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 8:27  

A to ještě existují i krajské akční plány, což je úplně stejná blbost. Nám zatím od místní akční skupiny, která realizuje MAP v naší oblasti, dorazila na školu jen stupidní tabulka bez řádného vysvětlení, jak ji vyplnit a k čemu vlastně bude dobrá, zato s pohrůžkou, že když si do tabulky nenapíšeme, např. že chceme zkvalitnit jazykové vzdělávání, tak nebudeme moci projekt zamířený tímto směrem v tomto programovém období realizovat. Doprčic vždyť ani nevíme na co vlastně budou vypisované výzvy, no tak jsem tam narvali, že chceme zkvalitňovat kdeco.
A skutečnost, že projektoví pracovníci MASek o školství vůbec nic neví, takže těžko budou moci ředitelům při psaní projektů nějak relevantně poradit, asi úředníkům na MŠMT úplně unikla. V minulém programovém období šla celá řada projektů přes kraje, kde pracovalo slušně personálně obsazené projektové oddělení, které bylo schopné pomoci a poradit. Tato oddělení se zlikvidovala a jejich zbytky už teď dotahují pouze udržitelnost. Místo zajeté struktury teď budujeme strukturu novou, a to ještě z jednotlivých pracovníků ne jednotlivých MASkách. Skutečně geniální.

jir řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 8:33  

A co tenhle názor: "Je to všechno jen něčí kamufláž jak se dostat k dotacím." Jinak mi to připomíná mládežnické nadšení z 60.let minulého století, jak to všechno bude klapat a do sebe zapadat. Nakonec historie se opakuje.

Unknown řekl(a)...
15. listopadu 2016 v 9:34  

Toto je kapitola sama o sobě a výstřel do tmy. Asi máme pořád málo administrativy. Zajímavé to bude, až přijdou ekonomicky horší časy a ČR se stane čistým plátcem bez dotací. To budou ale tisícovky úředníků navíc. Co potom s nimi? Třeba nastoupí do školství a sjedou si KŘ. Možná potom skočí přímo do kategorie "vynikající učitel". Ona se zase nějaká vyhláška vymyslí.

Unknown řekl(a)...
16. listopadu 2016 v 19:26  

"Ministryně uvedla, že pokud se situace státních škol a jejich učitelů rychle nezlepší, širší privatizace školství je reálná."
Netuším, čí cíl je privatizace školství, ale Kateřina Valachová s její klikou nás k němu přiblížila nejvíce ze všech dosavadních ministrů školství a ve svém úsilí nepolevuje... a pak ještě ČERPAT, ČERPAT!..
Co by opravdu pomohlo - zrušit MŠMT, metodické řízení školství přenechat ČŠI jako politicky nezávislé instituci a finanční jednomu odboru ministerstva financí - to je však sci-fi.
Byla by tu jistá naděje, kdyby si však Andrej Babiš tolik nenotoval s komisařkou Jourovou. Takže zbývá nečekat na Godota, nehrát s nimi tu jejich hru, žít a pracovat jako v totalitě - hlupákům a kariéristům navzdory :-)

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. listopadu 2016 v 7:43  

Mé děti skautují už mnoho let. Když si uvědomím, jak somrují každou korunu na opravu své klubovny! A to si všechny práce co jdou dělají ty kluci a holky sami!!! Berou nábytek z pozůstalostí. Jenže tyhle organizace jsou dobrovolnické a kdo bude mít na to dělat tu příšernou agendu, která se kolem podobných výzev a akčních plánů vždy semele? Ty následné kontroly kvůli deseti tisícům? To si vždycky říkám: sakra, kdyby se takhle hlídali celostátní velké peníze, to bychom byly bohatý stát.Jenže u nás platí pravidlo - čím větší objem penz, tím větší šmelina, tím menší kontrola a poté následné sankce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.