Kampaň studentů Masarykovy univerzity: „Nebuď loutka propagandy – Zvol si info“

úterý 29. listopadu 2016 ·

Studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně v říjnu odstartovali kampaň Zvol si info. Cílem projektu je naučit mladé lidi ve věku 15 -19 let zásadám kritického myšlení a mediální gramotnosti.

Petra Vejvodová z týmu Zvol si info říká:

Petra Vejvodová (cbdb.cz)
„Podle našeho průzkumu, který jsme udělali před začátkem kampaně, věří např. až čtvrtina dotazovaných z cílové skupiny informacím, které sdílejí jejich kamarádi na Facebooku, aniž by je zajímal jejich původ.

Naše kampaň má několik částí. Vytvořili jsme „Surfařova průvodce po internetu”, kde vysvětlujeme základní pravidla, jak zacházet s informacemi a jak poznat ty kvalitní a oddělit je od množství plevelu, kterým může byt čtenář na internetu snadno zahlcen.

Rozšíření tohoto Průvodce podporujeme kampaní na webu a na Facebooku. Zároveň však chceme informovat co možná nejvíce středních škol.


Podrobnosti naleznete zde a zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 12:07  

Ani mne nepřekvapuje, že správně to dělají lidé se správnými názory a špatně lidi se špatnými...

Ale s bodem "Jdi po zdrojích, jdi po jménech." se ztotožňuji. U mnoha článků se nedívám prakticky na nic jiného, než kdo ho napsal... Zbytek si domyslím.
Když mně jména nic neřeknou, jdu po partnerech a jejich sponzorech...
Třeba v případě toho Prague Security Srudies Institutu mne celkem uspokojily jak korporace (Appian Group, CEZ, Chubu Electric Power, CSA, Czech Coal...) tak korporace nazývané nadacemi...
U agentury Najisto (fungující internetová propagace pro každého) snad nemusím ani ten seznam hledat....

PS: Někdo by taky mohl poradit, jak se správně vkládá obrázek textu, aby text zůstal čitelný... I když teda kdysi jsem to učil i já, a tak vím, že to prostě u generace Y nebo Z nebo co máme teď za písmeno asi nejde...

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 21:35  

global media power world
ty si nevybíráš info,info si vybírá tebe

Jiri Janecek řekl(a)...
10. prosince 2016 v 12:52  

Tak aktuální příklad: http://zpravy.idnes.cz/rusko-trump-kampan-hackeri-wikileaks-dwj-/zahranicni.aspx?c=A161210_100253_zahranicni_ert

"Vyplývá z nich, že nejmenovaní lidé s napojením na Moskvu poskytli emaily Hillary Clintonové serveru WikiLeaks, který je následně zveřejnil."

"Zámořská média v této souvislosti citovala výrok nejmenovaného vysoce postaveného činovníka americké vlády, podle kterého měly ruské aktivity za cíl zvolení Trumpa do prezidentského úřadu. "

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.