Doučující učitelé jsou v Honkongu celebritami na úrovni filmových hvězd. Vydělávají i miliony dolarů ročně.

neděle 20. listopadu 2016 ·

Podnikatelské odvětví soustředěné kolem příprav na zkoušky je v Hongkongu stejně soutěživým prostředím jako školy samotné. A doučovací střediska se snaží získat co největší díl na trhu tím, že ze svých zaměstnanců dělají celebrity. Jména doučujících učitelů a jejich podobizny se tak objevují na městských autobusech, ve stanicích metra i na billboardech. Píše o tom ČTK.


Antonia Cheng (antoniacheng.com)
Hvězdný systém doučovatelů přitom může být velmi lukrativní. Antonia Chengová, která jako doučovatelka pracuje pro střediska moderní výuky, odhaduje, že za posledních deset let učila více než sto tisíc studentů. Podle jejích slov vydělávají ti nejlepší ze soukromých učitelů ve firmě miliony dolarů ročně.

Původně středoškolští studenti v Hongkongu skládali dva velké standardizované testy, ale v roce 2009 je úřad pro vzdělání sloučil do jednoho. Tento krok měl podle mínění úředníků snížit úzkost studentů a podpořit "celkový rozvoj osobnosti a celoživotních vzdělávacích schopností".

Tato teoretická představa se však nenaplnila. Celá budoucnost studentů nyní závisí na tomto jediném velkém testu - a v důsledku toho doučovací byznys nabobtnal do nebývalého rozsahu.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:06  

A SCIO je snad něco jiného? Je to firma, jejímž pilířem je doučovací byznys. Celebritou pak je Šteffl, kterému do té krásky na titulní straně sice něco málo chybí, ale květinka klopě by to mohla spravit.

Vít Tomis řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 21:59  

100 000 studentů za 10 let? 10 000 za rok? 30 denně?
To asi nebude doučování našeho typu.

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 0:04  

Tomáš Janík: Učitelská profese na cestě do neznáma

Pane Komárku, zveřejníte, prosím, na České škole lépe čitelně tu prezentaci pana Janíka?

http://sites.google.com/a/ceskaskola.cz/wiki/ke-stazeni/MSMT_Janik.pptx

J.Týř

Unknown řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 13:02  

tento byznys je i v moskvě,kde uč plat je 10-12 000 rbl/měs a doučování/přípr. na zkoušky 100-500 usd/hod,takře někteří učitelé již ve škole neučí ale mají max 4 žáky denně-3 dny v týdnu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.