Utajená konference o školství

pondělí 21. listopadu 2016 ·

Časopis Týden se připojil ke kritice přípravy a průběhu konference „Škola pro budoucnost-budoucnost pro školu II.“ Cituje text portálu Česká škola, ve kterém jsme na „utajení“ konference upozornili. Týden dodává: Kateřině Valachové se „povedl mistrovský kousek: klíčovou konferenci Škola pro budoucnost – Budoucnost pro školu konanou 14. listopadu tak dobře utajila, že kromě jejích spojenců a přitakávačů o ní nikdo nevěděl. Nedorazil žádný z kritiků a jednání proběhlo bez jakéhokoli zaškobrtnutí. Jenže mnozí učitelé jsou naštvaní.“


Do diskuse o konferenci se přidali učitelé. „Jak jsem asi mohla přijít, když je to v pracovní den? Paní ministryně neví, že běžní učitelé musejí učit? Že děti chodí do školy od pondělí do pátku?“ napsala na Facebook učitelka Jana Tuhá.

„Konferenci jsme organizovali v pracovním dnu a vzhledem ke skutečnostem, že jsme kapacitu sálů vždy plně naplnili, nemáme důvod ubírat pedagogům den volný, víkendový,“ odpověděla na otázky Týdne tisková mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová. Resort podle ní o události informoval dostatečně, a to například prostřednictvím videoportálu YouTube.com a přes facebookový profil ministerstva.

Po akci byla vydána tisková zpráva, kde si ji ministryně pochvaluje.


Celý text naleznete v dnešním vydání časopisu Týden

14 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 9:50  

V jakém smyslu byla konference klíčová? Je to jen další v řadě píárových akcí MŠMT. O širokou a otevřenou diskusi s učitelskou veřejností ministerstvu nejde.

Janek Wagner řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 10:09  

Koukám, že se hoax o údajném utajení šíří.

Místo, aby se kritizoval především způsob přípravy, kapacita a dostupnost místa konání a pro učitele a ředitele termín...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 11:04  

Kde byl Komárek a Týden, když se rozhodovalo o inkluzi bez učitelů?
Kde jste byli, když se rozhodovalo o kariérním řádu?

Taky jste aktivně upozorňovali, že je to učitelích bez učitelů?

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 11:07  

Pane Komárku, proč jste nezveřejnil prezentaci pana Janíka z této konference? Ta konference opravdu nebyla UTAJENÁ. Byla tutlaná, divně plánovaná, organizovaná a prezentovaná. K tomu, myslím, i vy jejím nesprávným označením a ignorováním jejího zajímavého výstupu přispíváte. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 11:14  

Ta konference už podle svého názvu měla a mohla být pozitivné klíčová. Bohužel nebyla. Negativně klíčová byla, myslím, z více hledisek.

Janek Wagner řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 11:25  

Pane Týři, asi se nedočkáte, konkurence je rychlejší: Tomáš Janík et al.: Učitelská profese na cestě do neznáma ;-)

Michal Komárek řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 11:38  

Pane Týři, děkuji za tip. Původně jsem text pana Janíka nepublikoval proto, že vyšel na Učitelských listech, které na svých stránkách inzerujeme a považoval jsem to za zbytečné zdvojování. Učitelské listy za konkurenci nepovažujeme a text tam vyšel o 4 dny dříve než u "konkurence" :-). Hezký den!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 12:06  

Z klíčové konference je možná klíčová právě ta Janíkova prezentace.

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 12:25  

Jsem názoru, že pan Komárek tu klíčovou prezentaci pana Janíka dosud, ani po třech upozorněních, nezveřejnil hlavně proto, že mu nevyhovuje její obsah. Přestože jinak tvrdí, že mu jde o nestrannou diskusi na České škole.

Za tip jste, myslím měl a mohl, pane Komárku, poděkovat už po prvním upozornění. A tu prezentaci zveřejnit. Nestalo se a ta prezentace na České škole stále není. PROČ?

Janek Wagner řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 13:00  

Pane Komárku, o textu na Učitelských listech tu opravdu řeč není, i když jako správce i tohoto webu vás také za konkurenci považuji ;-) Učitelské listy na soubor prezentace odkazují, ale čtenář si ho nejprve musí z dalšího webu stáhnout a pak otevřít offline. Pedagogicke.info prezentaci poskytuje přímo v prohlížeči.

Česká škola odkazuje pouze na pět posledních článků Učitelských listů a tedy odkaz na Janíkovu prezentaci už zmizel.

Michal Komárek řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 13:09  

Pane Wagnere, myslím, že i podprůměrně zdatný uživatel České školy nebo Učitelských listů je schopen stáhnout přílohu, má-li o ní zájem... Nicméně: Gratuluji, text pana Janíka jste zvládnul nejlépe. Hezký den!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 13:24  

Pro pana Komárka je důležitější Trumpův vztah k oteplování planety. Ani jsme mu za tuto pro české školství klíčovou zprávu nepoděkovali.

tyrjir řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 14:03  

Pane Wagnere, myslím, že i podprůměrně zdatný uživatel České školy nebo Učitelských listů je schopen stáhnout přílohu, má-li o ní zájem... Nicméně: Gratuluji, text pana Janíka jste zvládnul nejlépe. Hezký den!

Nestydíte se, pane šéfredaktore Komárku, za takovouhle argumentaci? Ignorovaná nebo zasunutá informace je podle vás v pořádku?! Odpusťte si, prosím, přeceňování i podceňování zdatnosti a inteligence uživatelů České školy i uštěpačné gratulace, když vám docházejí argumenty. A dělejte práci šéfredaktora České školy, jak se patří.

Zveřejníte tu prezentaci pana Janíka nebo ne, pane šéfredaktore Komárku?

Jiri Janecek řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 15:06  

"... i podprůměrně zdatný uživatel České školy nebo Učitelských listů je schopen stáhnout přílohu, má-li o ní zájem... "
Trochu jako bych se vrátil na základku a do roku 1988. S tím, že náš pan matikář byl stará škola a neměl plnou hubu humanity a diskutování. Matiku učil dobře, Hejného metodou bez Hejného...

PS: Další stupeň už je jenom "i hlupák jako ty..."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.