Podle rektora Beka by měl rozpočet vysokých škol od roku 2020 růst o 9 miliard. Uvažovat by se mělo i o školném.

neděle 20. listopadu 2016 ·

Rozpočet vysokých škol by se od roku 2020 měl zvýšit na 30 miliard korun ročně. V Otázkách Václava Moravce to dnes uvedl místopředseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Vysoké školy nyní mají k dispozici zhruba 21 miliard korun ročně. Podobný rozpočet mají i ve výhledu na příští tři roky. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové je zvýšení možné. Záležet však bude na tom, zda bude růst rozpočet celého resortu.


Mikuláš Bek (facebook.com)
Podle Beka je rozpočet vysokých škol dlouhodobě v deficitu, který zakrývají evropské dotace. Peníze se podle něj musejí najít, protože se za tři roky tok evropských peněz zastaví.

Podle Valachové se zatím podařilo to, že se rozpočet vysokých škol na příští tři roky stabilizuje. Růst rozpočtu na 30 miliard, které požaduje Bek, označila za radikální. "Je důležité si říct, že těch priorit ve školství je celá řada. Je možné se na to dostat," řekla Valachová. Podle jejích představ je v tuto chvíli reálnější jednat ve výhledech rozpočtů na příští roky o nárůstu z 21 na 26 miliard korun.

Podle Beka však nemusejí peníze pocházet jen z veřejných zdrojů. "Já si myslím, že nezbude než zvýšit participaci studentů, zavést nějaké zápisné nebo školné, které je v mnoha evropských zemích, byť v různé výši," podotkl Bek. Dodal, že se k této myšlence budou muset příští vlády vrátit, protože jinak se může stát, že by na vysokých školách mohlo studovat deset až 15 procent maturantů. Nyní to je kolem poloviny.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:10  

Sledovala jsem celou diskuzi. Vlachová v ní projevila podobnou znalost vysokého školství jakou projevovala vloni u speciálního školství, tedy mizernou.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:36  

Jestliže se nezvedne rozpočet o 50 % (z 20 na 30), pak počet studentů VŠ klesne na 30 % současného stavu (z 50 % maturantů na 15 %/za předpokladu - víceméně splněného - stálého počtu maturantů v příštích 5 letech).
Něco tam hapruje...

aknelka řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 20:52  

Někde jsem četla, že MU měla dát stipendia studentům, kteří pomáhají uprchlíkům (tzv. dobrovolníkům). To měl pan rektor dát z rozpočtu školy, nevíte někdo? Nebyly by nějaké rezervy třeba tady?

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 6:17  

Někde jsem četla, že např. lékařské fakulty dávají ohromný počet studijních míst zahraničním platícím studentům našinec má potom dost problém. Což by nevadilo ve chvíli, kdy začínáme mít velký problém s praktickými lékaři, zubaři a dalšími specialisty. Protože ti zahraniční studenti u nás nezůstanou. A jestli zůstanou a budou dělat jako jeden lékař na naší interně, který dodnes neumí pořádně česky, a všechny diagnostikuje jako "sáněéét", tak potěš koště.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 7:21  

Paní Karvaiová doporučuji si poslechnout Bekovo vyjádření k tomuto problému na konci celé diskuze. Náš stát dává na výchovu lékařů tak málo peněz, že kdyby se nedotovalo vzdělávání českých studentů částečně z peněz zahraničních studentů, nemohlo by jich studovat ani tolik, kolik jich studuje.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 7:25  

A už vůbec bych nehovořila o zabírání míst zahraničními studenty v situaci, kdy podstatná část mediků, kteří vystudovali za české peníze, odchází hned po studiu do Německa.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 7:49  

Skupinu studentů z Nigerie ČR zadotovala.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 10:41  

Ale já jsem psala o zabírání míst, ne o financích.

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 17:13  

No ale ono všechno souvisí se vším. Nepřijetí několika zahraničních studentů by sice znamenalo uvolnění míst českým studentům, na které by ovšem fakulta nemohla české studenty přijmout, protože by na jejich studium neměla peníze. Už chápete?

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 17:26  

Jo chápu.Ten systém je ale dost pitomý,že? V tom se shodnem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.