Přečtěte si: ‚Antikomunistickou‘ učitelku už řeší i ministerstvo školství

úterý 1. března 2016 ·

Brněnská učitelka Petra Štěpánová, která minulý týden v pořadu Máte slovo odsoudila komunismus a agresivní politiku ruského prezidenta Putina, si zřejmě ještě neoddychne. Jejím případem se totiž na základě udání začalo zabývat i Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve spolupráci s Českou školní inspekcí (ČŠI). Učitelka, která už předtím musela čelit agresivním výpadům včetně výhrůžek fyzickou likvidací, chování svých odpůrců přirovnala k totalitním praktikám komunistů před rokem 1989.


Z článku Vojtěcha Berana v Echo24.cz vybíráme:

Problém by podle něj mohl nastat až ve chvíli, když by se ukázalo, že Štěpánová své osobní názory promítá i do výuky. „Například kdyby učila děti, že Evropu za druhé světové války osvobodily jenom Spojené státy a vůbec by se nezmiňovala o Sovětském svazu, mohla by z toho mít problém. Zatím jsme ale teprve na začátku, takže všechno ukáže až další šetření,“ dodal Andrys pro server ECHO24.cz.

To, že by ve výuce ‚nadržovala‘ Spojeným státům, ale učitelka Štěpánová jasně odmítá. „Není pravda, že bych byla nějakým způsobem zaměřená proti ruským vojákům. Naopak – považuji je za oběti Stalina, který je používal jako živé štíty. Pouze se snažím poukazovat na to, že Sovětský svaz s sebou na rozdíl od Spojených států přinesl další totalitní režim,“ vysvětlila.

Jaký postoj k celé kauze zaujímá vedení základní školy v obci Veverská Bítýška, kde Štěpánová vyučuje, v tuto chvíli není jasné. Ředitel školy Pavel Vacek je nyní v zahraničí a na žádosti o vyjádření nereaguje.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.