Lesní školky zůstávají bez státní dotace, rodiče budou platit školné v plné výši

úterý 4. října 2016 ·

Lesní mateřské školy sice mají oporu v zákoně, do registru se ale zatím žádná nedostala. Na vině je vleklá příprava hygienických norem, které jim na míru píše ministerstvo zdravotnictví.

Rodiče, kteří dávají děti do lesních klubů, budou zřejmě dál platit školné v plné výši. Pětileté děti navíc nebudou moci v lesních mateřských školách plnit od příštího roku povinné předškolní vzdělávání. Podle novely školského zákona z letošního jara přitom mohlo být vše jinak. Pro lesní školky předpokládá speciální pravidla a podmínky, aby se mohly zapsat do oficiálního registru. Ta ale dosud chybějí. Lesní školky tak nevědí, jaké požadavky z hlediska hygieny a zázemí budou muset pro zápis splňovat.

Mezitím minulý týden uplynul řádný termín pro přihlášení nových školských zařízení do oficiálního registru pro příští školní rok 2017/2018. Lesní mateřské školy mezi nově registrovanými opět nejsou. Registrace do rejstříku je přitom zásadní. Vzdělávacím zařízením umožňuje získat státní dotaci.

Ministerstvo školství i zdravotnictví shodně poukazují, že lesní školky mohly podat žádost a doložit soulad s dosud neexistujícími pravidly až dodatečně. Podle zástupkyně Asociace lesních mateřských škol Terezy Valkounové ale málokdo podstoupí náročnou administrativu bez znalosti požadavků.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. října 2016 v 14:47  

Naprostá většina lesních školek je v Praze a v Brně. Tam rodiče na financování lesních školek mají. Kdyby neměli a lesním školkám by hrozil úbytek dětí, jistě by si žádost o zaregistrování podaly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.