Český rozhlas Radiožurnál: Inkluze v praxi

úterý 4. října 2016 ·

Měla to být největší změna letošního školního roku. Nová pravidla pro společné vzdělávání všech žáků neboli inkluze vyvolávala vášnivé spory mezi školskými experty i veřejností. Jenže v praxi se toho zatím ve třídách moc nezměnilo. Podle ministerstva školství je to důkaz, že obavy kritiků byly přehnané. Odpůrci inkluze to ale vidí jinak. Podle nich novinka nefunguje a negativní dopady se teprve projeví,“ uvádí moderátor Jiří Chum Ranní interview Radiožurnálu o startu inkluze.

A dává slovo jednomu z kritiků inkluze, speciálnímu pedagogovi Jiřímu Pilařovi:

„Pokud někdo říká, že za měsíc se vlastně nic nestalo a nic neukázalo, tak mám pocit, že akorát dokazuje to, že tomu školství příliš nerozumí. Po měsíci se nemohlo vůbec nic ukázat. To se ukáže tak po roce, po dvou. A s čím se setkávám teďko zrovna, tak je, že prostě základní školy nemají peníze na asistenty, to znamená to, co ministerstvo říkalo, že budou peníze na asistenty, tak nevím, kde jsou,“ říká Pilař.

„Změna školského zákona je v tom, že vzniká nárokovost finančních prostředků. Bohužel se stalo to, že ač ministerstvo školství vytvořilo dostatečný objem finančních prostředků navíc, byla to řádově půlmiliarda korun, které dostaly kraje na začátku roku, tak ne každý kraj s nimi hospodařil tak, aby nově přiznaní například asistenti pedagoga byli také finančně zajištěni,“ reaguje náměstek ministryně školství Václav Pícl.

Celý pořad je ke stažení zde

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. října 2016 v 16:55  

ač ministerstvo školství vytvořilo dostatečný objem finančních prostředků navíc, byla to řádově půlmiliarda korun, které dostaly kraje na začátku roku, tak ne každý kraj s nimi hospodařil tak, aby nově přiznaní například asistenti pedagoga byli také finančně zajištěni

Jako že hospodařili, hospodařili... až prohospodařili. Nebo ty peníze prohráli v automatech? Kolik z půlmiliardy je fuč? Není to tak nějak trestné?
A to dostaly peníze na počátku kterého roku? Kalendářního, nebo školního?

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. října 2016 v 22:21  

pravidla pro společné vzdělávání všech žáků neboli inkluze vyvolávala vášnivé spory

Jen aby nezapadlo. Nakoukl jsem do televize právě v době, kdy v pořadu Víkend běžela reportáž o chutná jídla vařící vietnamské komunitě. To se už snad ani nedá říci, oni tu žijí s námi. Tady lze říci pouze a jen, žijeme tady, prostě.
Neskutečné. Nejvýše třetí generace z naprosto odlišného, jak říkají expertí, sociokulturního prostředí. Snad že to ti vietnamci dělají schválně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.