Expati vysoce oceňují české školství

pondělí 3. října 2016 ·

I přes neutuchající kritiku tuzemských škol považují expati – cizinci žijící mimo svou vlast - české školství za velmi slušné. Potvrzují to dva mezinárodní průzkumy: V jednom z nich (Expat Insider) se české školství umístilo na 13. místě, ve druhém (Expat Explorer) dokonce na 3. místě. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Studie Expat Insider zařadila Česko na desáté místo nejatraktivnějších zemí podle 14 tisíc dotázaných osob; meziročně si ČR polepšila o dvanáct příček, takže patří ke skokanům roku. Nejvýše jsou Tchaj-wan, Malta a Ekvádor.

Druhý průzkum Expat Explorer, na nějž nedávno upozornila agentura Bloomberg, připravila bankovní skupina HSBC. Vycházela z odpovědí 27 tisíc respondentů, kteří v daných zemích hodnotili ekonomiku, své životní zkušenosti i rodinný život. Vítězství obhájil Singapur, za ním je Nový Zéland, Kanada a čtvrté Česko, jež vyskočilo z loňského osmnáctého místa.

V tuzemsku žije podle posledních údajů Českého statistického úřadu 443 tisíc cizinců s povolením k pobytu na dvanáct měsíců a více. Asi 185 tisíc osob – včetně 96 tisíc Slováků – pochází ze států EU. Z anglicky mluvících zemí, které používají onen zmíněný pojem expat, žije u nás nejvíce Američanů (asi 5700), Britů (5600), Kanaďanů (800) a také Australanů (500).


  Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. října 2016 v 9:53  

Kartouz nebo někdo podobný (Šteffl) všem cizincům jistě vysvětlí, že se mýlí.
Naše zastaralé školství přece nemůže dopadnout tak dobře.

Jiri Janecek řekl(a)...
3. října 2016 v 10:49  

" ...meziročně si ČR polepšila o dvanáct příček, takže patří ke skokanům roku."
---
No nevím, jestli takový posun je znakem nějakého skákání v kvalitě školství (nebo ve vnímání kvality školství). Spíš bych to viděl na problém v něčem jako robustnost metody. (upřímně - i kdyby to fungovalo, tak bych se na to spíš díval jako na srovnání kvality v ČR a v zemi původu, kterou z poloviny dělá právě ta země původu)

Pro pana anonymního - kdybych byl Kartous, tak to pro vás interpretuju tak, že dík zavedení inkluze se naše školství posunulo v kvalitě o třináct příček. Vědecká data to jednoznačně potvrzují... Nemusíme čekat na HDP v roce 2070.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.