ČŠI zveřejnila říjnový přehled Zahraničních aktualit ve vzdělávání

středa 26. října 2016 ·

Říjnový přehled Zahraničních aktualit ve vzdělávání, který zveřejnila Česká školní inspekce, připomíná studii OECD o využití zdrojů v českém školství, upozorňuje na konferenci německé Spolkové rady rodičů na téma Jak se pozná dobrá škola, informuje o využití testů VERA na německých školách nebo upozorňuje na publikaci, která se zabývá tím, jak lépe využít výsledky šetření PISA.

Z obsahu Přehledu vybíráme:

Jak se pozná dobrá škola?

Spolková rada rodičů se ve dnech 23.–25. září 2016 ve svých výborech „Základní škola a rané vzdělávání“, „Gymnázia“ a „Odborné školy“ zabývala tématem „Co vyplývá z měření výkonnosti žactva a porovnání výsledků testů PISA, VERA a dalších“. Konference měla za cíl zapojit rodiče do diskuse o další existenci školní inspekce a využití srovnávacích restů VERA. Zároveň hledala odpověď na otázky, které z forem rozvoje školy jsou užitečné a jaký je vhodný způsob pro hodnocení škol. Tato otázka je obzvláště důležitá zejména pro rodiče, kteří často nemají pro hodnocení školy nic jiného k dispozici než známky a vysvědčení svých dětí. V odborných příspěvcích byly podpořeny kolegiální hospitace, zodpovědnost školy za výsledky srovnávacích testů VERA a výměna zkušeností mezi školami v rámci projektu „Pohled přes plot“ (Blick über den Zaun). Školní inspekce a srovnávací testy VERA mají být hlavní platformou pro celonárodní dialog o školství a o společné cestě k „nejlepší škole“.

Deset otázek učitelům matematiky... a jak šetření PISA může napomoci na ně odpovědět

Mezinárodní šetření PISA vyhodnocuje každé tři roky, do jaké míry připravil příslušný vzdělávací systém patnáctileté v závěru jejich povinné školní docházky na vstup do reálného života, případně do další fáze vzdělávacího cyklu. Jakmile jsou zveřejněny výsledky šetření, analyzují pozice zemí nejenom výzkumní pracovníci, ale také politici a zejména novináři. Leckdy se však klíčová sdělení nedostávají zpět k učitelům, kteří denně s žáky pracují. Předložená publikace se snaží tuto situaci změnit. Vyslovuje se například k tématům, jež vystihují otázky „do jaké míry podněcuji své žáky k tomu, aby byli osobně odpovědní za své vlastní výsledky v matematice?“ nebo „nakolik je pro mě jakožto učitele matematiky důležitý vztah k žákům?“ Učitelům je tak poskytována podpora k tomu, aby šetřením PISA získaným datům a jejich analýzám lépe porozuměli a dokázali jich efektivně využít v samotné výuce.


Celý Přehled je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.