Slovenští učitelé dohnali ty z Česka. Ke zvýšení platů jim pomohla radikalizace a stávky

úterý 4. října 2016 ·

O platech v českém školství se dlouho říkalo: Hůř už je jen na Slovensku. To už ale přestává být pravda. V roce 2012 zahájili slovenští učitelé masivní stávky, jichž se zúčastnilo až sto tisíc lidí. Podařilo se jim politiky přesvědčit, že je potřeba dlouhodobě zvyšovat platy pedagogů. Nyní jsou příjmy českých a slovenských učitelů na základních a středních školách na stejné úrovni. Uvádějí to Hospodářské noviny na základě rozhovoru se šéfem slovenských školských odborů.


Pavel Ondek (ozpsav.sk)
"Naše situace se změnila až v roce 2012, když jsme se radikalizovali a uspořádali masivní stávky. První den se jí zúčastnilo sto tisíc lidí, druhý den šedesát tisíc. Až tehdy se nám podařilo dohodnout se s politiky na každoročním zvyšování platů o pět procent. To nás dostalo k platu, jaký mají slovenští učitelé dnes," vysvětluje šéf slovenských školských odborářů Pavel Ondek.

Situace na Slovensku je i jinak dost podobná. Také mají nouzi o mladé učitele, za poslední rok odešlo ze školství více než tři tisíce učitelů. Mladí kantoři si také stejně jako v Česku stěžují, že platy začínajících učitelů jsou hodně nízké, zhruba 650 eur (17 500 korun).

Na rozdíl od České republiky ale mají slovenští učitelé už kariérní řád. Podle Ondeka je kariérní řád dobrá věc, ale musí se zabránit tomu, aby ho zneužívaly soukromé firmy, jako se to stalo na Slovensku. "U nás učitelé získávají kredity za školení a různé vzdělávací akce, které absolvují. Bohužel se toho ale chytly některé soukromé firmy a bylo to více o byznysu než o vzdělávání," varuje Ondek.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. října 2016 v 10:28  

Tak nevím, u nás je nástup 22 620 Kč a na Slovensku 17500 Kč?

Nevím další údaje, ale něco tam asi nebude sedět.

Janek Wagner řekl(a)...
4. října 2016 v 11:05  

Onen odborář je tak trochu lhář a slovenské školské odbory jsou stejně "žluťácké" jako ty české. Stupňovitá stávka učitelů na Slovensku stále pokračuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.