Aktuálně.cz: Desítky učitelů kandidují za strany šířící nenávist vůči migrantům a muslimům

sobota 8. října 2016 ·

Na kandidátkách hnutí otevřeně šířících nenávist vůči migrantům či muslimům se v letošních volbách do krajských zastupitelstev čím dál častěji objevují učitelé, a to někdy i na předních příčkách. Neexistuje sice zákon, který by učitelům kandidaturu v takovém uskupení zakazoval, oslovení odborníci ale upozorňují na potenciální hrozbu, aby si kantoři své nenávistné názory nepřenesli i do vyučovacích hodin.

Nejčastěji můžeme najít pedagogy na kandidátních listinách Úsvitu - Národní koalice, Bloku proti islamizaci či uskupení Ne ilegální migraci – Peníze raději pro naše lidi. Kandidují za ně učitelé ze základních a středních, ale i mateřských škol. Jen na kandidátkách stran, které mají boj proti islámu či migraci v názvu, jsou bezmála tři desítky kantorů.

Podle experta na vzdělávací politiku z Univerzity Karlovy Arnošta Veselého ale určitě není dobře, že tolik učitelů kandiduje za hnutí šířící nenávist. "Je to nešťastné a nevhodné. Není to ale důvod pro to, abychom to zakázali. Možná bychom se ale mohli zabývat tím, proč to tak je," říká Veselý.

Podle něj by měl ředitel vždy zvážit, jestli učitel jen kandiduje, nebo veřejně hlásá nenávistné projevy. "Je na řediteli, aby posoudil, jestli učitel může mít na žáky špatný vliv," vysvětluje.


Celý text naleznete zde

42 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
8. října 2016 v 10:34  

A už je to tady. Normalizační výbory aktivistů za přispění novinářů z Rudého práva kádrují učitele. Dalším krokem pravděpodobně budou normalizační komise.

Janek Wagner řekl(a)...
8. října 2016 v 10:42  

Už jenom to, že se někomu mihne hlavou myšlenka o zakazování, mě děsí. A pokud resort vede právnička a bývalá legislativkyně a vyprodukuje větu jako:

"Bezúhonnost pedagogického pracovníka soudní praxe nechápe jen úzce jako bezúhonnost trestněprávní, nýbrž jako bezúhonnost širší – občanskou i morální, která souvisí s důstojností, autoritou a obecnou slušností," uvádí ministerstvo s tím, že pokud ředitel dojde k názoru, že učitel tuto podmínku neplní, může ho vyhodit.

začínám uvažovat o aktuální potřebě defenestrace jako aktu občanské sebeobrany.

Janek Wagner řekl(a)...
8. října 2016 v 10:56  

"Věříš v inkluzi, soudruhu?", zeptala se předsedkyně komise...

Josef Soukal řekl(a)...
8. října 2016 v 11:00  

Šťastný z čísel uvedených v článku nejsem, ale za mnohem větší problém považuji skutečnost, že část ředitelských míst je obsazována - dosazována - na základě politicko-zájmových vazeb. A o tom se naše média moc nerozepisují.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 11:00  

No...je trochu podivné, že učitelé, kteří mají v profesní náplni toleranci, spravedlnost, pochopení jiných ras, etnik a náboženství, kandidují ve stranách šířících netoleranci, strach a nenávist. Já nevím, když stojím ve třídě a žáček, evidentně opakující tatínkovy tirády, plácne něco o plynu, zdech a uprchlících, tak můžu souhlasně přitakat, moudře pokývat prošedivělou hlavou a poukázat na zářné úspěchy tohoto přístupu z počátku dvacátého století a jdu se přihlásit na kandidátku úsvitu. Přijde mi to nějak hodně mimo. Tohle není o uprchlících, ale o strachu a nenávisti versus pochopení a toleranci. Určitě bych nechtěl, aby mé děcko učil kantor, který se poplácává na bilbordu s Okamurou a slibuje "řešení" uprchlického problému.

Proč by učitel nemohl být skinhead, jehovův svědek, militantní antikřesťan, nebo uctívač ďábla? Máme přece tu svobodu toho vyznání a projevu a názoru.

Není pak divu, že Czechia začíná být v eu známa jako stát, který nechce nikomu pomoct, ale eu penízky mu nesmrdí. Začíná to už ve škole.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. října 2016 v 11:11  

Šmankote přestaň blábolit ty nesmysly a jeď do Turecka pomáhat.

Unknown řekl(a)...
8. října 2016 v 11:32  

Tajný Učitel

A může být pedagogem v ČR Žid, který právě přicestoval z Izraele a kde mu před 3 měsíci 2 Arabové zabili manželku? Nemáte strach z netolerance tohoto učitele? Vidíte černobíle a v tom je Váš problém.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 12:07  

anonymní, nemohu, musím živit, ale poslal jsem nějaké studenty, moc se jim tam líbilo. Od té doby jsou na bloky a úsvity alergičtí.

Moudrý, no...mám. Proto by šíření nenávisti vůči komukoliv a zejména vůči těm, kteří potřebují pomoc, ve škole nemělo být.

Josef Soukal řekl(a)...
8. října 2016 v 12:09  

Rád bych připomněl, že špína se zvedá především tam, kde se netolerance a nenávist, třeba vůči učitelům, šíří sice veřejně, ale tak, aby původce zůstal bezpečně skryt. Anonymní zbabělci bohužel k Czechii také patří, a jak vidno, bohužel to začíná už ve škole.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2016 v 12:09  

Proč by učitel nemohl být skinhead, jehovův svědek, militantní antikřesťan, nebo uctívač ďábla?
Máme přece tu svobodu toho vyznání a projevu a názoru.


V kontextu to vypadá na ironii. Nakonec, proč ne.
Ale jaký má tedy být učitel v tomto smyslu? Jak je to s jeho náboženskou, politickou nebo sexuální orientací? Kdo to stanoví, prošetří a uplatní?
Měl by být vstřícný, tolerantní, slušně vychovaný, nekonfliktní... Snad aby jej lehce spořádal jako rodič kdejaký skinhead, jehovův svědek, militantní antikřesťan, uctívač ďábla nebo hovado.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2016 v 12:16  

anonymní, nemohu, musím živit, ale poslal jsem nějaké studenty, moc se jim tam líbilo.

Měl jste nechat živit ty studenty, hrdino.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
8. října 2016 v 12:33  

"Věříš v inkluzi, soudruhu?", zeptala se předsedkyně komise...

"Já ano, ale Franta, Pepík, Blažena a Mařena z kabinetu ve 2. patře jsou všichni rasisti a xenofobové, odmítli vítat s mávátky migranty z Boko Haram", odpověděl Tajný učitel.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2016 v 12:36  

Také by bylo dobře pořešit otázku cti, pravdomluvnosti, noblesy, ale také mstivosti, klientelismu, škatulkování. Je toho doopravdy hodně. Vedle 'standardu kvalita práce učitele' nutně potřebujeme i 'standard kvality osobnosti učitele'.
A jek to mají vedoucí pracovníci? Tam asi pohoda. Už jen prosté jmenování do funkce dává záruku kvality. Ryzí. A kdo že je to jmenuje?

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 12:42  

Zakládám hnutí Učitelé proti islámu, uprchlíkům, LGBT, nepřizpůsobivým a mimozemšťanům, za světlé zítřky v rasově čisté, byť mírně zdegenerované, kotlince. (UPIULGBTNMzaSRČZK)

Naše motto: Nechť buřt, pifko a fotbálek zvítězí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2016 v 12:52  

Vítej nám, hrdino!

poste.restante řekl(a)...
8. října 2016 v 12:55  

Jednoduché otázky:
Vztahuje se na učitele služební zákon?
Pokud ne, pak je jejich osobní angažovanost v jakémkoliv hnutí, či politické straně čistě jejich soukromou věcí.

Platí ve škole zákaz politické agitace a činnosti politických stran?
Pokud ano a pokud jej některý učitel poruší, nechť je jeho porušení zákona individuálně posouzeno a případně i potrestáno.

Vše ostatní jsou jen ideologické kecy novodobých bolševiků, kteří chtějí ostatním diktovat ten "jedině správný názor".

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. října 2016 v 13:00  

"Zakládám hnutí Učitelé proti islámu"

A bude také tajné?

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 13:15  

Oblažte mne světlem poznání. Mohu třeba ve třídě říci že Zeman je prase a Havel je anděl?
Je to politické prohlášení, nebo vyjádření osobního přesvědčení?

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 13:17  

Naturlich, tajné, secret, okultní, jak jinak. To aby mohlo spolu s Neziskobergem ze zákulisí ničit koordinovaně české školství.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. října 2016 v 13:29  

anděl na pumě svištící... na Bělehrad... na Bělehrad...

poste.restante řekl(a)...
8. října 2016 v 13:36  

Mohu třeba ve třídě říci že Zeman je prase a Havel je anděl?

Říct můžete cokoliv. Což neznamená, že byste měl.
Pokud řeknete výše uvedené, vypovídá to spíše o vaší hlouposti, nežli o čemkoliv jiném. Učitel by neměl indoktrinovat černobílé vidění světa.

Pokud výše uvedené řeknete jako učitel a současně člen politické strany, aniž byste na tuto skutečnost předem upozornil, je namístě zvažovat, zda jste se porušení zákona nedopustil. Pravděpodobně bude velmi záležet na kontextu výroku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2016 v 13:59  

Mohu třeba ve třídě říci že Zeman je prase a Havel je anděl?

Zajímavé je, že autor otázky tu otázku formuluje právě takto. Předjímá. Snad, že se uřekl?
V každém případě není právě vhodné vyrukovat z poměrně zásadní a všeobjímající větou jen tak, hrc prc. Z didaktického hlediska je vhedné, a zde přímo nezbytné pojmout jednotlivé pojmy. Charakterizovat, co v sobě obsahují pojmy 'prase' a 'anděl', co je zahrnuto ve slovesu 'je', snést dostatek důkazů s věrohodných zdrojů, opřít se o jejich analýzu, a ponechat žákům dostatečný prostor pro vlastní uchopení tématu a vyslovení tezí. Vést o problematice diskusi a vše shrnout v pojednání nejlépe v elektronické podobě. Výsledek pak prezentovat před širším publikem a učiněný závěr obhájit.
V případě dostatku času, a ten by se najít měl, těma zpracovat i graficky popřípadě hudebně i pohybově. Dovedu se představit třeba balet Prasata a andělé.
Pokud bych dotyčného pedagoga vyhazoval, pak pro nedostatečnou způsobilost ke vzdělávání dětí a mládeže.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. října 2016 v 14:10  

"učitel by neměl indoktrinovat černobílé vidění světa."

Souhlasím.

Kandiduje-li učitel za blok proti islámu, a ve třídě řekne, že muslimové nám všem uříznou hlavu, dopustil se porušení zákona. Řekne-li to však nestraník a doloží to třeba videem z jůtůb, je to v cajku. Chápu.

Unknown řekl(a)...
8. října 2016 v 14:39  

Pane Tajný, na to nepotřebujete žádné světlo poznání, stačí trochu obyčejné lidské slušnosti, abyste věděl, že takto by učitelé ve třídě v žádném případ mluvit neměli a zejména ne o prezidentech republiky.

poste.restante řekl(a)...
8. října 2016 v 14:44  

Řekne-li to však nestraník a doloží to třeba videem z jůtůb, je to v cajku. Chápu.
Myslím, že nechápete.
Dva výše zmiňované zákonné předpisy nejsou pochopitelně jediné, které upravují vzdělávání a veřejný prostor.
Řekl bych, že tvrzení "muslimové nám všem uříznou hlavu" splňuje kritéria pro porušení zákona ve smyslu šíření nenávisti a xenofobii vůči jedincům či skupinám kvůli jejich rase, náboženství, atd.

Řeč šla dosud o angažovanosti učitelů na kandidátkách řekněme "problematických" politických stran a hnutí.

Nowak řekl(a)...
8. října 2016 v 15:23  

Myslím, že stojí za to připomenout modelový příklad - docenta Konvičku.
1. Politická aktivita doc. K. se vedení Jih. univerzity nelíbí, ale nemůže ho za to vyhodit.
2. Možná je doc. K. skvělý odborník a pedagog a zalosužil by se stát profesorem. Není nebezpečí, že mu titul prof. univerzita níkdy nenavrhne vzhledem k jeho mimošk. aktivitám a polit. názorům?
3. Pokud by doc. K. byl přece jen navržen na profesora, co udělá prezident Zeman - ten už dávno v praxi odmítá jmenovat na profesory odborníky, kteří se mu svými názory a chováním nezdají.

Unknown řekl(a)...
8. října 2016 v 17:21  

učitel je zaměstnanec státu a nositel -udržovatel státní ideologie,kulturních a historických tradic,jestli ze sebe dělá trotla s velbloudem na náměstí tak nemá ve školství co dělat

poste.restante řekl(a)...
8. října 2016 v 18:04  

učitel je zaměstnanec státu
Jakož i úředník, soudce, policista, nebo voják a potažmo i lékař v nemocnici.

Učitel ale není "státní zaměstnanec" ve smyslu služebního zákona, jak už jsem napsal.

Pokud ve školství nemá co dělat, pak je to proto, že "ze sebe dělá trotla s velbloudem na náměstí", v důsledku čehož došlo mimochodem i k panice a úrazům.
Ale nikoliv proto, že není dost velký "udržovatel státní ideologie" z pohledu představitelů státní moci.

Jiri Janecek řekl(a)...
8. října 2016 v 18:20  

Moc nechápu ty Bakalovy demograty... To jako dovolíme straně/hnutí kandidovat (protože se vejde do nějakého rámce, což je posuzováno MV ČR) a pak budeme některým lidem zakazovat za ni kandidovat? Petr Fiala je taky xenofob a proti inkluzi, mohou učitelé kandidovat za ODS?
---
Jinak nějaká statistika by bodla, když už se v tom mají potřebu vrtat. Aspoň kolik ze 100 tisíc učitelů vůbec kandiduje.
A taky by bylo dobré si uvědomit, že ne každý učitel je dokonalý ideál a vyzrálá osobnost... Je to stejné jako že ne každý žák se naučí Pythagorovu větu, psát bezchybně velká písmena, kriticky myslet nebo občansky se angažovat.
Nebo že ministr vnitra může být bezcharakterní prospěchář, třeba...
Nebo ministryně školství může mít taky k ideálu daleko...

Unknown řekl(a)...
8. října 2016 v 18:34  

Pane Tajný Učiteli, můžou migranti z Blízkého východu pronásledovat beztrestně v Evropě izraelského učitele? A proč to dělají? Že by rasismus?

Unknown řekl(a)...
8. října 2016 v 21:20  

Nechápu, kde je problém.
Že učitelé kandidují? Nebo že strany mají v názvu populistická hesla? Co je špatného na "Ne ilegální migraci" a "Peníze radši našim lidem". To nebezpečnější jsou jiné strany, které to v názvu nemají a jsou otevřeně rasistické.
Je to opravdu jen novinářské svinstvo a útok proti učitelům.
A pokud učitel koná neprofesionálně, je to v kompetenci ředitele a zřizovatele(taktéž politicky angažovaných) aby zjednali nezujatě a spravedlivě nápravu.
A učit může jít třeba uklízečka, dlouholetá členka dělnické strany.

Unknown řekl(a)...
9. října 2016 v 13:15  

již za rakouska se učitel musel chovat "slušně",ctít císařpána,církev svatou a státní jazyk i mimo školu,protože i tam působil výchovně a to nejen na dět,ale i na dospělé

RP řekl(a)...
9. října 2016 v 15:16  

Nevím, nevím - jak působit mimo školu výchovně - to snad by měli všichni dospělí vůči dětem, možná i k dospělým kolem sebe. Něco jiného je, když mně zastaví v obchodě starostlivá maminka a ptá se na výsledky dítěte - to jí zvýšeným hlasem doporučím návštěvu školy, tam jsem ochotný a povinný se o školních výsledcích bavit. Taky výchova. Se zubařem na ulici taky o bolestech nekonzultuji....

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 10:32  

jak říkal můj pradědeček takto vrchní čet stžm v.v.: jdu li do služby musím být hladce oholen a mít vzorně nafixovaný knír a boty!",
p.s. byl to věrný a zásadový státní úředník, odmítl přísahat věrnost republice,když již jednou přísahal mocnářství, a podal žádost o penzionování

poste.restante řekl(a)...
10. října 2016 v 14:38  

Za Rakouska musely být jeden čas slečny učitelky skutečně slečny - neprovdané. A tato tradice krátce přetrvávala i za první republiky

laimes28
Předpokládám, že Váš pradědeček měl tzv. "definitivu" a měl tedy po odsloužení příslušného počtu let nárok na penzi. Byl "pod penzí", jak se tenkrát říkávalo a nemohl být bez závažného porušení služebních povinností svévolně propuštěn.
Pak ovšem chápu jeho postoj, jako loajálního státního úředníka.

Proto jsem také v jednom z prvních příspěvků položil otázku, zda se na učitele vztahuje služební zákon.
A protože nevztahuje, veškerá ochrana učitelského statusu státem je nulová, pak nechť mi stát a jeho orgány laskavě nekecají do toho, co dělám ve svém volném čase.
Pokud neporušuji zákon, je jim po tom prdlajs.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. října 2016 v 15:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. října 2016 v 15:13  

Je až ohavně typické, že jurodivý publicista si vzal na mušku půl promile učitelů namísto těch stran a hnutí šířících nenávist.

poste.restante řekl(a)...
10. října 2016 v 17:06  

Kéž by jurodivý byl jen publicista. Cituji:
Učitel je však veřejná osoba a žáci ho vnímají jako učitele, i když není ve škole. Pokud by třeba romská dívka uviděla svou učitelku na demonstraci křičet "Cikáni do plynu", bude se jí bát.

S tím souhlasí i předseda České středoškolské unie Štěpán Kment: "Není to jen předmětová výuka, která tvoří žáka, ale je to i příklad učitele. Pokud by žák zjistil, že učitel, který mu je vzorem, kandiduje za takové hnutí, je to v rozporu s duchem vzdělávacího programu. Tím stát určuje, jak má vzdělání a výchova vypadat."



Věřím, doufám, modlím se, aby to jednou nebyl Štěpán Kment, kdo bude určovat, jak má vypadat vzdělávací program a tím pádem také "jak má vzdělání a výchova vypadat".

A čistě pro informaci, kolik členů má vůbec tato "zastřešující organizace"?
Na jejich webu figuruje číslo: 22 000 středoškoláků - tím ale asi nemyslí počet členů, že?
Jiné číslo jsem nedohledal

Tento zdroj uvádí:
http://crdm.cz/clenske-organizace/ceska-stredoskolska-unie-z-s/

Adresa:
Kozácká 183/6
Praha 10 - Vršovice
101 00
telefon: +420 723643921
e-mail: kancelar@stredoskolskaunie.cz
web: http://www.stredoskolskaunie.cz
počet členů: 273
krajská rada: ne
vznik členství:
poslední aktualizace: 6.4.2016 13:13

Tomu bych věřil víc, ale netuším, zda se jedná jen o nějakou regionální strukturu.
Ví někdo něco bližšího?
Nebo nám odpoví přímo pan Kment?

Jirka řekl(a)...
10. října 2016 v 22:26  

Třeste se nezletilí kuřáci a pijani. Budu vás nelítostně a neúnavně pronásledovat po lukách i do hlubokých hvozdů, abych byl vzorem a nemuseli jste se mne bát.

Já už opravdu nevím, co se po mně chce.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. října 2016 v 22:59  

A mohl bych občas zajít večer za kamarády na svoji kávu do některého z místních barů?
Co když mne uvidí tam kalící žáci školy? A nedejbože dokonce neplnoletí?

Josef Soukal řekl(a)...
14. října 2016 v 9:01  

Ještě k tomu rasismu: http://www.lidovky.cz/vy-tu-smite-bydlet-vy-ne-dovedla-me-k-tomu-zoufalost-rika-starostka-romske-obce-19v-/zpravy-domov.aspx?c=A151026_155549_ln_domov_sk

tyrjir řekl(a)...
14. října 2016 v 15:13  



V pořadu Máte slovo se Štěpánová tvrdě vyjadřovala na adresu komunismu a ruského prezidenta Putina. Tvrdila také, že jí žáci žádali, aby v televizi vzkázala „ať už konečně skončí komunismus“. Prohlásila, že „Američani osvobodili Evropu od Hitlera“ a později dodala: „Nejlepší by podle mě bylo, kdyby se tehdy Američani vylodili a následně došli až do Moskvy. Nemuselo dojít ke studené válce a dnes jsme mohli mít klid.“

http://www.ceskaskola.cz/2016/10/ucitelka-vystupovala-v-poradu-mate.html

Desítky učitelů kandidují za strany šířící nenávist vůči migrantům a muslimům


Na ten v posledním řádku citovaný nadpis článku může být, myslím, pohlíženo jako na jednu dalších pomluv učitelů, které evokují i vznik, zaplaťpámbu, dost ojedinělého nesmyslného chování některých z nich typově popsaného v prvním odstavci.








Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.