Žebříček konkurenceschopnosti vede Švýcarsko, ČR je 31.

středa 28. září 2016 ·

Česká republika v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos zůstala na 31. příčce. Slovensko si o dvě místa polepšilo a je 65. Letošní pořadí 138 porovnávaných států opět vede Švýcarsko, které je první již osmým rokem za sebou; letos zaznamenalo nejvyšší hodnocení od roku 2007, kdy WEF začalo tento žebříček zveřejňovat. Informuje o tom ČTK.

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání a zdravotnictví, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací a z vlastního průzkumu mezi zástupci firem ve sledovaných zemích.

Z velkých rozvíjejících se států je nejvýše Čína na 28. místě. Nejvíce si však polepšila Indie, která postoupila až o 16 příček na 39. místo.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. září 2016 v 19:56  

tak švýcarsko je nejvíce konkurenceschopné,hmmm, jestli to nebude tím,že švýcarští žáci jsou vedeni k tvrdé konkurenceschopnosti,žáci neustále soutěží,je velmi propracované hodnocení od 1 do 6 a to i s půlkami,bere se to vážně,takže jsem zažil pláč neteře za hodnocení 2.5 z dú z dějepisu ,večer to doma všichni řešili a hledali, kdo je spoluviník,který měl na úkol dohlédnout,jinak se tam neřeší ,kdo z jak bohaté rodiny je,jaké barvy a víry má předky,nebo je li značkově oblečen,ale ta smršť domácích úkolů, pravidelných testů a zkoušení,kdyby byli v eu, tak je popotahujou u soudku pro lidská práva kvůli týrání dětí....

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. září 2016 v 14:08  

Fuj, soutěžení a srovnávání je přece nemorální!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.