Největší průzkum o vnímání řemesla v české společnosti: Řemesla mají budoucnost, mladí lidé o ně ale příliš nestojí

středa 28. září 2016 ·

Lidé jsou s prací vyučených řemeslníků hodně spokojeni. Výsledky jejich snažení vesměs splňují požadavky zákazníků. Řemeslo má podle většiny Čechů perspektivu a dají se s ním vydělat celkem slušné peníze. Ovšem i přes takto dobré „renomé“ a slibnou budoucnost se mladí lidé na učňovské obory nehrnou. Vyhledávají pohodlnější profese. To je ve zkratce shrnutí největšího průzkumu o vnímání řemesla v české společnosti. Průzkum zadala Asociace malých a středních podniků a ministerstvo průmyslu a obchodu. Informuje o něm server iDNES.cz.

Ilustrační foto (zkola.cz)
Polovina populace si myslí, že studium řemesla by mohlo být pro mladé lidi zajímavé. A to třeba i tím, že si dobrý řemeslník může přijít na dobré výdělky. Studium učebního oboru si ale vybere jen malá část lidí ve věku do 25 let. Důvodem je především větší touha po vyšším vzdělání - 63 % mladých uvedlo, že chce mít vysokoškolský diplom. A pak také touha po fyzicky méně náročné práci - 35 % nechce pracovat manuálně a už vůbec ne venku. A 26 % mladých se obává prostředí a vztahů na učilištích.

Nejohroženějším oborem je podle průzkumu nyní pokrývač, kde je úbytek 76 procent absolventů. Zatímco v roce 2005 vyšlo ze školy 74 vyučených, o deset let později už jen 25. Kritická situace je také u oboru kameník (úbytek 82 %), čalouník (úbytek 80 %), autoelektrikář (úbytek 74 %), řezník-uzenář (úbytek 60 %), truhlář (úbytek 49 %) a obor sladovník-pivovarník neměl loni dokonce ani jediného absolventa.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. září 2016 v 12:19  

pokud bude pokračovat současná společensko ekonomická situace,tak řemeslo žádnou budoucnost nemá,kdo je největším zaměstnavatelem v čr : stát=úředníci=lidé s humanitním bc /mgr
titulem,kaufland=pokladní,doplňovači,skladníci,nákupčí,řidiči ,automontovny=montážní dělníci,vrátní
řemeslníci, kteří pracují pro firmy,moc radostný život nemají protože ti je odírají jako každé jiné zaměstnance,jest pouze úzký vrstvy řemeslníků,kteří firmu zdědili po předcích,kteří ji výhodně zprivatizovali a ovládl trh,stali se např smluvnímu opraváři pračky zanusky,takovou smlouvu má ale tak max 5 lidí v kraji,díky těmto monopolům se ti hoši nepředřou takže na ně dlouho čekáte,na toho instalatéra až ho uvolní firma a na toho opraváře až se mu zachce

Unknown řekl(a)...
28. září 2016 v 13:31  

"28. září 2016 12:19"

Jde o všeobecný proces přesunu od zemědělství k průmyslu a od průmyslu ke službám. Za chvíli se bude kvůli nízkým nákladům vyrábět asi jen v Číně. Dělníků není potřeba. Co se však stane s ekonomikou ČR a EU až v důsledku snížené poptávky po autech a "drahé" pracovní síle? Dojde k omezování montoven! Katastrofa hodna srovnání s Detroitem.
A řemeslníci? Do Německa, Anglie,... přicházeli jako instalatéři, zedníci,..Poláci a Češi. Kdo je nahradí v ČR? Ukrajinci? Možná. Lidé z Blízkého východu? Ne. Jak je vidět, tak to nebudou ani občané ČR. Plané diskuse a obhajoba vlastního názoru v různých předmětech, prezentace, referáty, všemožné humanitární, sportovní, environmentální, kulturní projekty nevedou k žádnému cíli.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. září 2016 v 20:54  

Pořád se mi v souvislosti s předchozími příspěvky vrací návrh jedné žákyně, která, dopustím se podobenství, nebyla schopna ani v několika pokusech uvařit guláš podle receptu, a přišla s návrhem, že by pro vylepšení svojí závěrečné klasifikace z vaření guláše zpracovala prezentaci o historii vaření guláše.

mirek vaněk řekl(a)...
29. září 2016 v 11:28  

Kvalitní řemeslník je vzácný a může si poroučet a moc se nepředře. Nekvalitní musí makat pro firmy. Těch nekvalitních je hodně. Navíc zde konkurují maturanti a vysokoškoláci. Dnes už i vysokoškoláci naváží zboží v Kauflandu či sedí za strojem ve fabrice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.