Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách je po roce hotová

pátek 2. září 2016 ·

Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách, je po roce hotová. Převzala ji Sbírka zákonů, řekla ČTK Klára Bílá z tiskového oddělení ministerstva školství. Vyhláška by tak měla být oficiálně publikována za několik dní. Ve školském zákoně je zákaz od loňského září, ale bez vyhlášky nemohl být uplatňován v praxi.

Potraviny a nápoje, které požadavkům nevyhoví, nezmizí ze škol okamžitě. Takzvaná pamlsková vyhláška začne platit 15. den po vyhlášení, ale školy budou mít ještě tři měsíce na to, aby sortiment v bufetech a automatech přizpůsobily novým požadavkům. Pokud bude předpis vydán v září, budou ho tak muset školy dodržovat od 1. ledna 2017.

Ve školách nebude možné prodávat a dělat reklamu na výrobky obsahující kofein nebo umělá sladidla. Zakázány by budou energetické nápoje i výrobky primárně určené pro sportovce. Na obložených bagetách a dalším pečivu budou zapovězeny kečup, majonéza, dresink nebo hořčice.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
2. září 2016 v 16:04  

Z parametrů pro mléčné výrobky, které nesplňují například smetanové a tvarohové výrobky Lipánek, Pribináček nebo Bobík, by měly mít výjimku výrobky zařazené do programu Mléko do škol. Ty se budou moci do 31. července 2017 prodávat, i když nárokům nevyhoví.
------------------
Tak tady už fakt někomu silně jebe...

Q. E. D. řekl(a)...
2. září 2016 v 17:34  

Naše děti (středoškoláci) jsou pořádně naštvané, že přijdou o automat na kafe. Už se domlouvají, kde si zřídí koutek s varnou konvicí, aby si mohli kafe uvařit samy.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. září 2016 v 18:59  

Mlsá Ovoce do škol a Mléko do škol, teď si smlsnou obchody po cestě do školy. Ale hrstce sociálních inženýrů zbude pocit dobře vykonané práce.

Ygrain řekl(a)...
2. září 2016 v 23:15  

Hlavně že přislazovaná a aromatizovaná mlíčka jsou zdravá...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.