Úspěch českých studentů na evropské soutěži vědeckých prací

středa 21. září 2016 ·

Mezinárodní soutěž vědeckých prací středoškolských studentů European Union Contest for Young Scientist skončila včera v Bruselu. Letos se jí účastnilo 150 studentů z 38 zemí světa a kromě mladých vědců z evropských států přijeli i středoškoláci z Egypta, Jižní Koreje, Číny, USA a Kanady. Českou republiku reprezentovali úspěšní laureáti loňského 37. ročníku Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti.

Tomáš Heger, student Slovanského gymnázia v Olomouci, obhajoval projekt „Vzájemné porovnání GC-MS rozborů silic tří odrůd levandule (Lavandula angustifolia Mill.) a jejich antiproliferačních účinků“. Cílem jeho práce bylo porovnat vzájemné působení silic získaných ze tří odrůd (bílá, krajová a beta) levandule úzkolisté z hlediska jejich chemického složení a protinádorových účinků. Tomáš získal třetí hlavní cenu a zvláštní cenu „Stockholm International Youth Science Seminar 2016“ spojenou s účastí na předávání Nobelových cen.

Práce Elišky Bršlicové z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích „Výzkum subvulkanických žil v okolí Benešova nad Černou“ získala zvláštní cenu EIROFora – European Synchrotron Radiation Facillity (ESRF) – spojenou s týdenním pobytem v Grenoblu.

„Chalkogenidová skla a vrstvy Ga5Sb10Ge20S65:0,1Ho 0,1Er s intenzivní luminiscencí v IČ oblasti“ je název úspěšného soutěžního projektu Jiřího Etrycha a Petry Kmoníčkové z Gymnázia Pardubice, Dašická. Práce se zabývá přípravou chalkogenidového skla a tenkých vrstev o definovaném složení a jejich charakterizací s důrazem na luminiscenční vlastnosti v infračervené oblasti. Výsledky oceněného projektu jsou využitelné v optoelektronice.


Podrobnosti naleznete zde

2 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
21. září 2016 v 18:37  

Je potěšitelné, že kromě výzkumů typu „pedagogická přesvědčení českých učitelů“ nebo "problému rovnosti, různosti a spravedlnosti mezi lidmi na lokální i globální úrovni" existují i úspěšné pokusy o opravdovou výzkumnou práci.

Unknown řekl(a)...
22. září 2016 v 8:49  

Úspěšným studentům srdečně blahopřeji a blahopřeji i jejich učitelům, kteří je vedou k poctivé vědecké práci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.