Týdeník Echo: Úpadek vzdělání bez konce. Zabíjíme talent dětí.

sobota 17. září 2016 ·

Nové číslo týdeníku Echo na titulní straně dramaticky ohlašuje téma školství: „Česká škola 2016: Nejnižší platy, moc učitelek a nešťastné děti.“ K tématu přináší také rozhovor se sociologem Petrem Matějů, který mimo jiné říká: „ Nejhorší je současná krátkozraká kampaň podnikatelů na podporu učňovského školství. Mimo jiné i proto vycházíme v mezinárodních žebříčcích vzdělanosti tak špatně a stále upadáme. Strašně brzo zabíjíme potenciální talenty, zejména mezi chlapci.“

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Petr Matějů (cs.wikipedia.org)
Kolik typů škol mají úspěšné země s nejlepšími výsledky ve vzdělání?
Maximálně dva tři. Ty nejlepší i jen jeden. To jsou třeba Spojené státy. Tam jdete na high school. Ta může být lepší, nebo horší, ale je to stejný typ všeobecné školy stylu našeho gymnázia. Tam jsou všichni do sedmnácti či osmnácti let. V rámci jedné high school se samozřejmě mohou objevit specializace. Ale ve chvíli, kdy děti procházejí jedním mainstreamovým vzdělávacím systémem, jsou ti horší pořád vystavováni konkurenci s těmi lepšími. To zvyšuje motivaci a soutěž. My selekcí děti v jedenácti letech odsoudíme k tomu, že zůstanou na úrovni v době, kdy jsme je „vyselektovali“.

Na to tlačí průmyslový charakter naší ekonomiky. Stesky, že nejsou svářeči.
Ano. Nejhorší je současná krátkozraká kampaň podnikatelů na podporu učňovského školství. Mimo jiné i proto vycházíme v mezinárodních žebříčcích vzdělanosti tak špatně a stále upadáme. Strašně brzo zabíjíme potenciální talenty, zejména mezi chlapci. Zároveň se nám ale nedaří z těch nadějných talentů, kteří jdou do „elitních“ škol, udělat skutečnou elitu. Naši nejlepší studenti v mezinárodním srovnání za světem stále více zaostávají.

Proč?
Mezinárodně především u těch nejlepších ztrácíme hlavně v matematických dovednostech. Ta předčasná selekce na elitu a zbytek by nám čistě teoreticky měla pomáhat mít čím dál silnější elitu. Bohužel výsledkem je pravý opak. Přitom existují studie, které ukazují, proč tomu tak je: v selekci do elitních škol se kromě schopností silně prosazuje sociální původ, který automaticky neznamená vysokou inteligenci či studijní předpoklady.


Celý rozhovor naleznete v aktuálním vydání týdeníku Echo

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. září 2016 v 9:59  

Dere se mi do hlavy jeden citát Ladislava Klímy... Nic víc k tomu nemám.

Unknown řekl(a)...
17. září 2016 v 12:59  

No přeci jsou potřeba nějaké výstupy, když už jednou ten projekt prošel. Když se člověk zamyslí, jak co s čím souvisí...až mrazí. Ale to je jen hysterie Tomáši, že?
http://ceskapozice.lidovky.cz/skandal-ve-vede-postup-grantove-agentury-bude-resit-vlada-p32-/tema.aspx?c=A140318_230735_pozice_139506

Unknown řekl(a)...
18. září 2016 v 9:36  

"Strašně brzo zabíjíme potenciální talenty, zejména mezi chlapci.“

Nechápu, proč ti lidé, mezi něž se zřejmě počítá i pan Matějů, dělají takové hrozné věci.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. září 2016 v 8:25  

"Strašně brzo zabíjíme potenciální talenty, zejména mezi chlapci"

Jak to víte?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.