Počítačové dovednosti žáků a studentů prověří IT Fitness test

čtvrtek 22. září 2016 ·

Možnost prověřit si počítačové dovednosti prostřednictvím IT Fitness testu nabízí všem školám i veřejnosti Dům zahraniční spolupráce v rámci kampaně eSkills for Jobs 2015 – 2016. Testování, které probíhá pod záštitou MŠMT, bylo spuštěno 20. září a skončí 30. listopadu 2016. Každý účastník obdrží po absolvování testu certifikát se svou úspěšností. Testování je zdarma, zapojit se může každý.

Pavla Šabatková (onlinerizeniskoly.cz)

„IT Fitness test se stejně jako v minulých letech zaměřuje na zvládnutí teoretických i praktických otázek a úkolů z oblasti informačních technologií, jež většina z nás řeší v běžné práci s počítačem - s jeho softwarem, textovými, tabulkovými, grafickými editory, hardwarem či internetem, ale také mobilními aplikacemi využívanými v dotykových zařízeních,“ uvádí k testu Pavla Šabatková z Domu zahraniční spolupráce.

Test je rozdělen do dvou úrovní. První úroveň je určena žákům základ­ních škol, druhá žákům středních, vyš­ších odborných a vysokých škol a široké veřejnosti. Je k dispozici online a není nutné jej nijak instalovat. Zájemci do testu vstoupí na základě jednoduché registrace. Zpracování samotného testu, který obsahuje 25 otázek a úkolů, trvá přibližně 45 minut.

Dům zahraniční spolupráce test IT Fitness nabízí již popáté. Výsledky testu v minulém roce upozornily na slabé i silné stránky českých uživatelů. Žákům základních škol se nejvíce dařilo v otázkách vyhledávání praktických informací na internetu a v práci s Google dokumenty. Překvapivě značné mezery se objevily ve znalostech o aplikacích pro tablety a chytré telefony. Potíže jim dělalo také nastavení profilu na sociálních sítích a práce se vzorci v tabulkovém procesoru.

Žáci středních škol prokázali dobré znalosti v práci s kancelářskými programy, problémy jim nečiní ani vyhledávání na internetu. Naopak rezervy se našly v otázkách bezpečnosti a ochraně počítačových systémů, a to zejména bezpečném chování na internetu a ochraně citlivých údajů.


Podrobnosti naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.