NIDV o společném vzdělávání ve školním roce 2016/17

pátek 2. září 2016 ·

Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) připravil stručný materiál s výčtem všech aktivit NIDV pro oblast společného vzdělávání, které mohou pedagogové využít v novém školním roce pro svůj profesní rozvoj.

NIDV do programů Studium pro ředitele škol a školských zařízení, Studium pedagogiky nebo Studium pro asistenty pedagoga nově zařadil témata, která se týkají společného vzdělávání. V programu Studium pedagogiky tak například nabízí témata Základní východiska a principy společného vzdělávání nebo Pojem „podpůrné opatření“ a nové vymezení kategorie „žák se speciálními vzdělávacími potřebami“.

Celý materiál NIDV je ke stažení zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. září 2016 v 19:25  

O "společném vzdělávání"?
Už nás nečeká inkluze, nýbrž společné vzdělávání?
"Inkluze" byl definovaný pojem, koncept, který měl určitá filosofická a pedagogická východiska. Ale co je to "společné vzdělávání"?
Kdo, koho, kdy a kde bude společně vzdělávat?
Kde končí inkluze a začíná společné vzdělávání?

Unknown řekl(a)...
2. září 2016 v 20:55  

2. září 2016 19:25
Slovo "inkluze" se stává zakázaným slovem. Stejné to bylo se slovy dozor a dohled.
Z onoho společného vzdělávání je vyčleněna velká skupina studentů víceletých gymnázií. Spíše se jedná o přesun žáků z praktických škol do škol běžného vzdělávacího proudu. Paradoxem je pak rychlý přesun částí žáků běžných ZŠ na volná místa víceletých gymnázií a to během celého školního roku. Nyní je zaznamenán u nás již osmý přesun. A ve výsledku to dopadne tak, že běžná ZŠ se přemění na nový druh školy praktické. Také zdejší soukromá ZŠ je nacpaná k prasknutí. Rodiče nejsou žádní hlupáci. Letos došlo k přesunu zhruba 200 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v rámci ČR. Příští rok očekávám přesun několika tisíc. Oni se příznivci "inkluze" jen tak nevzdají. O děti přitom vůbec nejde.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. září 2016 v 10:10  

Slovo "inkluze" se stává zakázaným slovem.

Stejně jako učit se, umět a znát se už staly dávno.

Unknown řekl(a)...
3. září 2016 v 10:33  

To je pro mne novinka.
Na jakém základě a pod jakým názvem budou fungovat všechny ty inkluzivní odborné společnosti, inkluzivní školy a jak se bude dále rozvíjet inkluzivní speciální pedagogika?
Co budou přednášet svým studentům speciální pedagogové, z nichž se stali přesvědčení inkluzisté?
Budou se ještě smět používat učebnice speciální pedagogiky, které nedávno dostaly do svého názvu označení "inkluzivní".

Jsem z toho poněkud zmatená...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. září 2016 v 19:49  

Docela bych uvítal seminář Společné vzdělávání po odchodu čtvrtiny žáků na víceletá gymnázia nebo seminář Selekce bohatých na exkluzivních soukromých školách.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. září 2016 v 4:07  

Docela bych uvítal seminář...

No ano. Jedním z velkých problémů nejen školství je nesoulad vizí a reality.
Třeba právě, že celou třídu obecně rozdílných individualit je nezbytné sešněrovat ideálem nejhalasnějších vizionářů, a nebo že děti se mají vzdělávat státně společně s podporou nezanedbatelného soukromého nebo dokonce i elitně státního vyčleňování.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.