Ministerstvo školství vyčlenilo 20 milionů na boj proti šikaně

pátek 2. září 2016 ·

Školy, které chtějí zlepšit boj se šikanou, můžou příští rok od ministerstva školství získat dohromady až 20 milionů korun v dotačním programu Bezpečné klima v českých školách. Informuje o tom Český rozhlas.

Peníze by měly jít hlavně na prevenci, podporu by mohla získat až tisícovka škol. „Minimální podpora bude činit 20 tisíc korun, maximální 80 tisíc pro jednu školu,“ upřesňuje náměstek ministryně školství Václav Pícl (ČSSD).

Česká školní inspekce eviduje také stále víc případů neřešené šikany. Za loňský školní rok dostala skoro 70 takových stížností, což je dvakrát víc než v předchozích letech.

Podle České školní inspekce se 36 procent středních škol setkalo se slovní agresí vůči učiteli a necelých 5 procent s fyzickým napadením.

Celý text naleznete zde

Podrobnosti o programu naleznete na stránkách MŠMT zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. září 2016 v 20:45  

Vyjde to tak na 4 000,- Kč pro každou ZŠ a SŠ. To je tak na nakoupení nějakých letáků o šikaně.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. září 2016 v 21:39  

Nebo školeníčko. Nejlépe neziskovky.

Jiri Janecek řekl(a)...
2. září 2016 v 22:00  

Znáte snad nějakou účinnější cestu proti šikaně, než když vám nějaká 25-letá pinda řekne, že zásadní pro prevenci je osobnost učitele?

BP řekl(a)...
3. září 2016 v 10:02  

Podle hodnocení společnosti už dávno ve školách neučí žádné osobnosti. Nedivím se.

Učitele přece jdou dělat samí ztroskotanci, co by nikde jinde v žádném jiném povolání neuspěli.

Já si to ale o nikom ze svých kolegů a kolegyň nemyslím, jen v očích našich žáků to tak může vypadat, protože jim to někdo pořád podsouvá.

BP řekl(a)...
3. září 2016 v 10:56  

V rámci boje proti šikaně na školách zavádíme inkluzi. Třeba to opravdu bude nakonec účinné!

Unknown řekl(a)...
4. září 2016 v 11:54  

Dehonestovat učitele a jejich profesi patří k současným trendům privatizace školství všech stupňů.
Paradoxní je, že se znevažují hlavně učitelé na veřejných školách. Ti soukromí jsou považováni ze "lepší", i když často je pravdou pravý opak.

Nejhorší na tom je, že na to doplácejí hlavně ti žáci, kteří si svých učitelů přstávájí vážit a neváží si pak ani poznání, které jim jejich učitelé zprostředkovávají.
Ve "vzdělanostní společnosti", za kterou je naše společnost často vydávána, by měli učitelé být jednou z největších autorit, protože významnou měrou ovlivňují vývoj všech budoucích generací.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.