Deník.cz: Jsme drzí říkají o sobě studenti gymnázia, kteří napsali učebnici angličtiny

středa 14. září 2016 ·

„My jsme šli do druháku úplně demotivovaní, dostali jsme úplně hroznou učebnici. A chtěli jsme si pro zbytek studia zkusit něco, co se od studentů nečeká,“ vysvětluje student gymnázia Jakub Jan Fiala, proč se spolužákem Ondřejem Kočanem začal ve druhém ročníku psát učebnici angličtiny. Rozhovor přináší Deník.cz.

Učebnici po dvou letech dokončili a už za ni sklidili několik cen Cenu děkana Univerzity Hradec Králové, Cenu České vědeckotechnické společnosti a první místo s ní brali také v nejprestižnější soutěži Česka pro talentované studenty.

„Napsat učebnici trvá více než 3000 hodin, což je nějakých 170 dní v kuse," má přesně spočítáno devatenáctiletý Jakub.

Pro začátek nechali Ondřej s Jakubem přes léto natisknout tisíc učebnic, které nyní nabízejí středním školám. 75 si jich zamluvilo kadaňské gymnázium a několik dalších společnost Kulturní zařízení Kadaň, kde se podle ní bude učit v kurzech pro veřejnost.

Rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. září 2016 v 11:07  

Napsat učebnici trvá 3000 hodin. Je to jistě odborná práce takže to můžu ohodnotit snad 200Kč/h. Tolik bere u nás na dědině dlaždič. Takže autoři by měli za napsání obdržet minimálně 600 000Kč. Zajímalo by mě, jestli autoři kvalitních učebnic opravdu tyto peníze dostávají. Obávám se, že to je podstatně méně.

Janek Wagner řekl(a)...
14. září 2016 v 11:12  

Psal jsem jen skripta a jednu učebnici jsem zcela přepracovával pro nové vydání, takže vlastní zkušenost nemám. Před více než deseti lety kolega na gymnáziu psal tuším v tříčlenném týmu učebnici a honorář měl být v řádu desetitisíců. Nakladatelství ale zadalo práci na učebnici více týmům a vyšlo to bohužel jinému... Tak se snižují v kapitalismu náklady.

Unknown řekl(a)...
14. září 2016 v 12:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2016 v 13:14  

My jsme šli do druháku úplně demotivovaní

A tady je pěkně vidět, jak přínosná může být dobře zacílená demotivace žáka.
Ukazuje se tu také hezky, a setkává se s tím nemálo zkušených rutinérů, projektantů, že nezkušení začátečníci vymyslí nové, původní řešení, protože ale vůbec netuší, že to takhle nejde, přeceee.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2016 v 13:16  

Ještě mne napadlo, že by chlapci mohli napsat učebníci o tom, jak psát učebnici.

Unknown řekl(a)...
14. září 2016 v 13:16  

Ještě bych to doplnila, za skripta se obvykle platí 300 Kč za stránku, takže pokud autor stránku píše cca 10 hod, dostane 30 Kč hrubého na hodinu. Opravdu to není lukrativní činnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.