Učitel Jiří Pavlas: V Evropě patříme k zemím s nejmenším počtem mužů na školách. Pomůže zvýšení platů?

středa 24. srpna 2016 ·

Na českých základních školách učí podle statistik pouhých 14 % mužů. Na prvním stupni je to dokonce necelých 5 %. Jejich počet se v podstatě za posledních deset let nezměnil, podle dat MŠMT kolísal podíl mužů v letech 2006 až 2015 mezi 13 - 15%. Stále se tedy řadíme mezi státy s nejmenším počtem mužů ve školách v Evropě.


Jiří Pavlas (FOTO: archiv autora)
Nejnovější průzkumy z oblasti institucionální výchovy tvrdí, že muži ukazují dětem svět jiným způsobem než ženy a řízená výchova i vzdělávání zásadně postrádá účast mužů. Ti jsou pro zdravý vývoj dětí stejně potřební jako ženy.

Učitelé přitom nejsou přínosem jen pro žáky, ale rovněž pro celý pedagogický sbor. Argumenty v jejich prospěch jsou pozitivní mužské vzory, předvedení spolupráce mezi učitelem a učitelkou i názory a způsoby řešení problémů z mužského pohledu. Vybrané lesní školky se dokonce snaží o vytváření smíšených učitelských dvojic, které by dětem co nejvíce připomínaly rodinný model.

Co tedy drží muže dál od toho, aby se vrhli do práce s žáky s takovou vervou, s jakou se mnohé ženy pouštějí do dříve tradičně mužských povolání? Je největší překážkou nízký plat nebo malé společenské uznání?

Podle údajů z MŠMT se průměrný hrubý měsíční příjem pedagoga na základní škole pohybuje na úrovni 27 000 Kč (před deseti lety to bylo 22 000 Kč). Podle slov ministryně se v roce 2016 celková mzda učitelů zvýší o osm procent, tarifní plat pak o šest procent. V praxi to bude znamenat, že začínající učitelé s praxí do 6 let ve 12. platové třídě si polepší cca o 1200 Kč, déle sloužící pedagogové pak o cca 1500 Kč.

Snad se tedy i v základním školství dočkáme nových kolegů pedagogů, kteří budou odhodlaní vzdělávat další generaci dětí.

Se souhlasem autora převzato z jeho blogu

5 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. srpna 2016 v 14:05  

Naivo!

BP řekl(a)...
24. srpna 2016 v 15:44  

27000,- Kč mají učitelé až po 27 letech praxe! Že by na zš učili jen takoví dlouholetí?

Unknown řekl(a)...
24. srpna 2016 v 16:13  

V době maximální poptávky po pracovní síle určitě nedojde k situaci, kdy vystudovaný pedagog nastoupí do školství za 21 000,-. Vždyť mu banka ani hypotéku s tímto jeho platem neposkytne.

Unknown řekl(a)...
24. srpna 2016 v 18:22  

Dnes by šel schopný muž do školství jen z neznalosti nebo masochismu. Kdo může a má kam, utíká.

turistao 982 řekl(a)...
24. srpna 2016 v 20:38  

Nástupní plat pracovníka ostrahy v supermarketu 18 - 25 t-. (zdroj http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/vmjedno?ref=11248770774)
Nemám, co bych dodal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.