Reakce MŠMT na článek Lidových novin: Žádný „Dům demokracie“ neplánujeme

středa 24. srpna 2016 ·

Lidové noviny včera publikovaly text, ve kterém tvrdí, že ministerstvo školství chce v rámci strategie občanského vzdělávání vytvořit novou instituci „Dům demokracie“. „Namísto podpory široké debaty se resort Kateřiny Valachové (ČSSD) rozhodl, že založí nový úřad, který se jako jediný o občanské vzdělávání postará,“ hodnotí záměr Lidové noviny.

V dnešní reakci ale ministerstvo informaci deníku odmítá: Žádnou novou organizaci zřizovat nehodlá.

Lidové noviny vycházely v textu ze „zdroje obeznámeného s plány“, který uváděl, že provoz Domu demokracie má přijít na 30-40 milionů ročně, v optimálním případě by ministerstvo chtělo utratit až 100 milionů.


Kateřina Valachová (FOTO: www.vlada.cz)
Komentátor LN Martin Zvěřina dodává: „ Je ministryně Kateřina Valachová tak cynická, nebo bezbřeze naivní? Tahle otázka napadne asi každého, kdo se seznámí s jejím projektem Domu demokracie, tedy instituce, která má nás, obyvatele České republiky, vést k „informovanému a aktivnímu občanství“.

A pokračuje ještě tvrdším tónem: „Když se na celou věc podíváme čistě politicko-mocensky, pak je zjevné, že byrokratka v čele školství je cele ve vleku nějakých nátlakových skupin, které chtějí ze státu „vydojit“ hromadu milionů, aby mohly „bojovat s fašizací společnosti“. Drsně řečeno, Dům demokracie by představoval dobré bydlo pro sepisovače nejrůznějších zbytečných skript či metodických příruček, asi jako za socialismu práce politruků, pardon ideologických pracovníků aparátu.“

Zde je plné znění reakce MŠMT:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy důrazně odmítá informace Lidových novin z článku redaktorky Kateřiny Surmanové z 23. 8. publikovaný pod názvem „Nový úřad má zajistit občanské vzdělávání. Kritici varují: vznikne monopol na pravdu“.

MŠMT nebude zřizovat novou přímo řízenou organizaci. Ministerstvo předložilo do připomínkového řízení materiál k občanskému vzdělávání, který obsahuje informace o dosavadních aktivitách v oblasti občanského vzdělávání ze strany MŠMT. V tomto materiálu není obsažena jakákoliv zmínka o zřizování nové organizace a MŠMT to ani nemá v plánu.

MŠMT tak reaguje na usnesení sněmovny a výsledek jednání se zástupci všech politických stran i na výsledky analýz a šetření, které ukazují, že podporu občanského vzdělávání v České republice je potřeba zefektivnit a zintenzivnit. 


Připravil: mik

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.