Pátek Lidových novin: Jak dostat muže před tabuli

pátek 26. srpna 2016 ·

Magazín Pátek Lidových novin přináší příběhy čtyř učitelů a úvahu nad tím, jak a zda je možné přilákat do sboroven další muže.

„O prázdninách vláda rozhodla, že do školství od nového akademického roku nalije o 2,5 miliardy korun víc, takže učitelky a učitelé s praxí do šesti let si polepší o 1300 korun, déle sloužící až o 1600 korun. Gymnaziální učitel Ondřej Balík však zároveň tuší, že finančně chudokrevnou vzdělávací soustavu mírné zvýšení platů nevytrhne a stěží napraví dva z největších a zároveň vzájemně propletených problémů českých škol: všeobecně nízké mzdy a nedostatek mužů mezi vyučujícími“, píše se v úvodu reportáže.

Podle Ondřeje Balíka nebude navýšení platů na přilákání nových učitelů stačit. „Navýšení platů nedostatek mužů na školách nevyřeší – muselo by být razantnější,“ říká učitel dějepisu s dvacetiletou praxí. „Zvýšení platů sice pomůže stávajícím učitelům, ale nové do škol asi nepřiláká.“

Průměrný plat učitele na střední škole podle Výroční zprávy o stavu a rozvoji vzdělávání v roce 2015 činil 29 568 korun. Zvláště v hlavním městě, kde náklady nejen na bydlení výrazně převyšují podobné výdaje v jiných regionech Česka, se z takového platu dá vyjít pouze v případě, že je učitel svobodný nebo neplatí nájem. Středoškolský dějepisář Balík, ženatý otec tří dětí, vydržel mimo jiné proto, že má to štěstí, že s rodinou bydlí ve vlastním.

Celý text naleznete v magazínu Pátek Lidových novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.