Jiří Pilař: Kartous, Laurenčíková a Britské listy

středa 8. června 2016 ·

Britské listy ve svém internetovém vysílání uvedly v minulých dnech rozhovor mezi redaktorem Britských listů panem Kartousem a multipředsedkyní a odbornicí na cokoliv, praxí však jen letmo políbenou paní Laurenčíkovou. Jak jinak než o inkluzi. Během rozhovoru jsem se musel několikrát utvrdit, že se nedívám na relaci poplatného redaktora socialistické Československé televize s předákem (genderově správně předačkou) brigády socialistické práce. Jen plnění plánu inkluze v měrných jednotkách mi tam chybělo. Pan Kartous se cíleně ptal na předem dohodnuté otázky tak, aby paní Laurenčíková mohla zúročit předem připravené odpovědi. Alespoň to z vedení rozhovoru kouká jak sláma z kapes.

Na srdci jim ležely iracionální mediální útoky proti inkluzi ve vzdělávání uveřejňované v deníku Blesk a nepřátelské postoje některých společností, zvláště pak Asociace speciálních pedagogů. V rozhovoru opět zazněla demagogická tvrzení, která oba protagonisté používají již dosti dlouho. Opět bylo možné slyšet tvrzení o tom, že inkluze je krokem k proměně kvality vzdělávání, bystřejší žáci pomáhají zvládat úkoly těm pomalejším, aniž by se to dotklo celkové úrovně vzdělávání ve třídě (pozn. autora: Ti nejlepší se stanou jakýmisi asistenty těch, kteří z různých důvodů nestačí), jak se změní postoj žáků ke škole, protože do ní budou přece chtít chodit, že v zemích, kde se na cestu inkluze vydali, se zlepšuje kvalita vzdělávání (pozn. autora: Asi proto je ve Velké Británii o tolik procent vyšší negramotnost než u nás) atd. atd. Tentokrát paní Laurenčíková nepoužila své vskutku originální tvrzení z televizního pořadu „Máte slovo“, že díky existenci základních škol praktických (dříve zvláštních) jsme přišli o stovky kvalitních lékařů a právníků a ani názor na vyléčitelnost lehké mentální retardace, který vyjádřila politička, které radí. Nicméně celkový dojem z jejího vystoupení vyzněl velmi podobně.

V rozhovoru Laurenčíková opět použila teorie o tom, jak někteří předáci Asociace speciálních pedagogů záměrně manipulují pedagogickou veřejnost svými pokroucenými teoriemi, jak zastrašují speciální pedagogy teoriemi budícími strach o práci, o další budoucnost v zaměstnání. Ještě měla připojit přání klidu na práci, několik slov o renegátech sabotujících klid a mír a bylo by to kompletní. Ještě paní Laurenčíkové chyběla modrá košile a svazácká kravata. Poněkud zapomněla, že reprezentuje názor úzké skupiny osob sytících se přáními a ne odbornými posouzeními reality inkluze. Ty jsou vesměs velmi pochybující o reálnosti úspěchu totální inkluze zvláště u mentálně retardovaných žáků a u zvažované inkluze žáků z dětských domovů se školou, tedy těch, kteří bývají zdrojem trestné činnosti a násilného chování.

Laurenčíková se rovněž zabývá „pomlouvačnou kampaní“ vůči nestátním neziskovým organizacím, které vykonávají jen to nejlepší v tématech, co stát nevidí. Nicméně z informací z MPSV mimo tento rozhovor jsem se utvrdil v názoru, že neziskový sektor se díky svým dominantním organizacím stal platformou extrémních levičáků, kteří infiltrací do státních resortů čerpají finanční prostředky. Ty posléze využívají především pro svůj provoz a běžné dítě jejich efekt nepozná. Jak jinak nazvat snahu vytvořit pod deštníkem MPSV paralelní síť dětských výchovných zařízení a náhradní rodinné péče s vlastním rozpočtem čerpaným ze státní kasy, vedle těch, které již mají mnoho let vybudovanou síť organizací státních. Neodsuzuji existenci neziskovek, stát je potřebuje. Nicméně jejich práci devalvuje několik lehkoživků, kteří ve jménu vlastní pravdy pouze kážou, ale faktická práce za nimi vidět není.

Jiří Pilař, speciální pedagog

9 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
8. června 2016 v 7:11  

Krásně napsané. Zajímají povolané na MŠMT ale názory odborníků? Přiznejme barvu. S požehnáním pomazaných hlav se lže rodičům i mnohým dětem a velká část veřejnosti ví, že jim ubližujeme.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. června 2016 v 7:38  

Zatím zkolabovala Kateřina, školství bude následovat.

http://zpravy.idnes.cz/ministryne-valachova-zkolabovala-dra-/domaci.aspx?c=A160607_214635_domaci_jj

Unknown řekl(a)...
8. června 2016 v 10:21  

Anonymní z 21:30

To asi bude tím jak nám vláda neustále přidává. Sousedi byli přesvědčeni, že beru 35 000,- čistého. Nevěřili, když jsem ukázal těch 21 000,- Kč.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. června 2016 v 10:51  

Ano, učitelům se přidává posledních 20 let, akorát to na výplatních páskách není vidět.

Je to takový folklór.

Simona CARCY řekl(a)...
8. června 2016 v 12:35  

Fando, za to si můžete sám! Proč jim to ukazujete? Že se nestydíte...

Ygrain řekl(a)...
8. června 2016 v 13:03  

"Ano, učitelům se přidává posledních 20 let, akorát to na výplatních páskách není vidět."

Jak to, že ne?! Vždyť přece několikrát zvedli tarif a snížili osobko! Samozřejmě že to vidět je! Že se nestydíte, takhle balamutit veřejnost!

tyrjir řekl(a)...
8. června 2016 v 13:28  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
8. června 2016 v 13:42  

Myslím, že: Nahoře se starají především o své platy a pozice a o to, aby jim vedle nich ještě káplo co nejvíc z dotací a dalších přivýdělků. Na vzdělanost dětí, na rodiče i a učitele se fakticky víceméně kašle - viz procento z HDP dávané na regionální školství a platy učitelů). Začíná to mnohými tzv. projektujícími řediteli a jejich suitami, pokračuje to přes zřizovatele škol až po MŠMT a jím řízené organizace. Po slavné RVPčkovské kurikulární reformě a OP VK je tu OP VVV. Centralistický návrh Kariérního řádu učitelů podporující kariéristy a zanedbávající profesní rozvoj a iniciativu učitelů to myslím potvrzuje. Šaškárna až na půdu - hodně řečí o kvalitě vzdělávání, ale skutek tam někde nahoře utek. Učitelé dostávají tzv. projektovou nakládačku a ti vyvolení, kteří se tomu přizpůsobí a pak na tom vydělávají, se jim de facto smějí. Každodenní práci za ně přeci ti slabě placení učitelé udělají, vždyť k tomu budou proškoleni...

Proč se sakra mluví pořád o učitelích, když na ZŠ už jich je jen cca 15 % ? Diskriminace dětí na základních spočívající v "právu dítěte být vychováváno i mužským vzorem" vládě, MŠMT a jeho organizacím, zřizovatelům škol, zaměstnavatelům, rodičům, paní ombudsmance atd. nevadí? Proto má paní ministryně za hlavního poradce genderového speialistu, který, pokud vím, v regionálním školství nikdy nepůsobil a nyní má na starosti Kariérní řád (ne)učitelů? Projde ten paskvilní Kariérní řád pro (ne)učitele vládou?

J. Týř

Viz i
http://www.ceskaskola.cz/2016/06/bohumil-kartous-evropska-komise-cr.html#comment-6701035080529666389

Nowak řekl(a)...
8. června 2016 v 20:23  

"neziskový sektor se díky svým dominantním organizacím stal platformou extrémních levičáků"
S "extrémní" levicí sympatizuji, ale to jsou poněkud jiní lidé. Ti, kteří jsou na demonstraci proti islámu biti nebo zatýkáni od policie, muž, který je rok ve vazbě, protože prý chtěl zapálit vojenský vlak, ale stále nejde nějak najít důkazy a pod. Tihle lidé se asi k panu Kartousovi a spol. nehlásí jako ke kolegovi a on se zas nehlásí k nim (třeba nechodí na demonstrace).
Ale možná ten opravdový extrém je opravdu Kartous a ne ti, kterým tak říká policie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.