Přečtěte si: Schopnost učitelů řešit problémy pomocí IT

čtvrtek 28. dubna 2016 ·

Dirk van Damme, ředitel Oddělení inovace a měření, se na blogu OECD zamýšlí nad hodnocením schopností a dovedností pedagogů. Zvyšování kvality vzdělávání vždy závisí na kvalitě samotných učitelů, stále však chybí spolehlivá data o jejich základních kompetencích. OECD proto přichází s novým nástrojem hodnocení pedagogických dovedností (angl. zkr. ITEL). Než přinese relevantní výsledky, jsou k dispozici jiná data OECD z průzkumu dovedností dospělých.


Ty se zabývají početními dovednostmi, gramotností a schopností řešit problémy celé dospělé populace (25 až 64 let), a lze z nich tak vyčíst nejen výsledky pedagogů, ale také je srovnat s celkovým průměrem či s průměrem vysokoškolsky vzdělaných dospělých. Van Damme představuje graf z nedávného vydání Zaměřeno na vzdělávání, kde jsou takto srovnány schopnosti učitelů řešit problémy s využitím IT technologií. Výsledky ukazují, že podobně jako u matematických dovedností se schopnosti učitelů více či méně shodují s výsledky vysokoškolsky vzdělané populace.

V průměru vykazuje dobrou schopnost řešit problémy a dobré IT dovednosti 51 % pedagogů oproti 31 % celkové populace. Pouze ve čtyřech zemích (Kanada, Anglie/Severní Irsko, Japonsko a Korea) byli pedagogové hodnoceni lépe než zbytek dospělé populace s vysokoškolským vzděláním. V mnoha jiných zemích byli učitelé naopak o poznání slabší než ostatní vysokoškolsky vzdělaní (Dánsko, Estonsko, Vlámsko v Belgii, Irsko a Polsko). V České republice zvládají podle přiloženého grafu učitelé řešit problémy pomocí IT v průměru podobně jako vysokoškolsky vzdělaná populace (59 % a 61 %).

Analýza ukazuje, že částečným vysvětlením rozdílů může být věk – po zohlednění tohoto faktoru je o 4 % pravděpodobnější, že učitelé dosáhnou lepších výsledků než ostatní s vysokoškolským diplomem.

Nedostatečné dovednosti v IT oblasti znemožňují učitelům inovovat zaběhnutý přístup a využívat technologie ke zlepšení výuky. Nedávné neuspokojivé výsledky šetření PISA týkající se role počítačů ve zkvalitňování vzdělávání tak mohou být přičítány nedostatečnému zvládnutí IT technologií některými učiteli. Vliv faktoru věku přináší dobré zprávy – mladší učitelé jsou technicky zdatnější a připravenější na vzdělávání ve dvacátém prvním století.



Zdroj: OECD educationtoday blog

Nové trendy a zajímavosti ze světa vzdělávání

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. dubna 2016 v 9:05  

No bomba graf! Kdyby nekončil u 70%. Už se těším, jak zavedení ITELu mocně nakopne snahu pedagogů posunout se v kariérním žebříčku co nejvýše. (Ironie)

Q. E. D. řekl(a)...
28. dubna 2016 v 10:33  

Ten „nedávný“ výzkum je z roku 2012. Takže chápu správně, že vydání čtyřstránkového referátu trvalo OECD čtyři roky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.