Přečtěte si: Do inkluze se na jihu Čech rodiče nehrnou, ředitelé jsou skeptičtí

středa 27. dubna 2016 ·

Ředitelé praktických a speciálních škol v kraji mají do konce května zjistit, kolik rodičů chce převést své dítě se zdravotním handicapem do klasické základní školy. Zatím mají negativní ohlasy.


Z článku Ludmily Mlsové v iDNES.cz vybíráme:

„Učitelé na základních školách nejsou připravováni na společné vzdělávání. Ale postupně se to učí. U nás už je delší dobu patrný trend, že děti, které se nacházejí na hranici začlenění do speciální školy, zůstávají v naší škole. Ze 200 žáků máme 39 s nějakým problémem diagnostikovaným pedagogicko-psychologickou poradnou. Sedm dětí má předepsané individuální vzdělávání. A na to máme dva asistenty pedagogů,“ popsal Pavel Klíma, ředitel MŠ a ZŠ Malšice na Táborsku.

Děti s různými handicapy včetně vozíčkářů se dnes učí ve většině škol, takže podle Podholy zákonodárci „neobjevili s inkluzí žádnou Ameriku“. K novému zákonu je však skeptický, protože s sebou nese řadu nevyřešených otazníků.

„Mám z toho strach. Myslím, že systém praktických a speciálních škol byl nastaven dobře. Upřímně, ne každé dítě může být začleněno do běžného školního kolektivu,“ podotkl náměstek primátora.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. dubna 2016 v 16:02  

ředitelé jsou skeptičtí

To jest zpochybňující, nedůvěřiví, pochybovační? To bude nějaký omyl snad.
Z článku vyplývá, tedy pro mne určitě, že se ředitelé naopak opírají o kvalitu práce zaměstnanců školy a jsou přesvědčeni, a právem, že jsou dětem ku prospěchu. Rodiče tedy vesměs nemají důvod cokoli měnit.

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2016 v 16:45  

Rodiče mentálně postižených jednají v zájmu svých dětí, proto využívají praktické školy. Politici, kteří na zájem těch dětí nedbají, připravují zánik praktických škol. Volme politiky, kteří jednají v zájmu občanů a zánik praktických škol nedopustí.

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2016 v 20:55  

"Zatím mají negativní ohlasy."

Nelze se čemu divit. Ono poslat dítě s lehkou mentální retardací do běžné třídy hlavního vzdělávacího proudu je pitomost. Rodiče vyžadují menší skupiny a odborníky (speciální pedagogy). Při počtu žáků 30 ve třídě s asistentem (absolvent střední zemědělské školy, který má 49 hodinový kurz) je inkluze naprosto nerealizovatelná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.