Jaroslav Mašek: Otázka Teacher2Teacher Proč učím?

čtvrtek 7. dubna 2016 ·

Článek o zajímavé mezinárodní online aktivitě učitelů s názvem „Why I Teach“ a její realizaci ve světě a u nás.


„Když se spojíme, není nic, co bychom nedokázali.“
Teacher2Teacher
Proč učím? To je otázka, kterou sám sobě kladu denně. Proč jsem ještě pořád ve škole, a ne někde jinde? Snad proto, že mě to zatím nepřestalo bavit. Že mě to ještě stále někam posouvá, nutí vymýšlet nové věci. A když žáci vidí smysl, daří se jim a dělají pokroky, je radost u toho být. Někdy ovšem radost vystřídá smutek. To potom člověk hledá motivaci a oporu, kde se dá. A tu největší často najde u kolegů učitelů.

Nedávno jsem na Twitteru objevil aktivitu #WhyITeach organizovanou skupinou Teacher2Teacher, v níž učitelé hledají odpověď na to, proč učí. V této komunitě můžete sdílet zajímavé zdroje, učit se od ostatních, společně řešit důležité problémy, které sami vyřešit nedokážete, nebo se zapojit do různých diskuzí. K aktivním členům patří například Sarah Brown Wessling. Toto je jeden z jejích tweetů: „Zjistila jsem, jaký je rozdíl mezi tím, když učíte psaní a když učíte budoucí spisovatele.“

V prostředí Twitteru je komunita propojena prostřednictvím hashtagu #T2T. Tweety, které ho používají, většinou obsahují otázku, na kterou někdo hledá odpověď. Buď odpovíte a pomůžete tak druhým, nebo danou zprávu pošlete dál (retweet) a přitom třeba přidáte otázky vlastní. Touto cestou se lze zapojit do diskuze a získat užitečné tipy a rady. V komunitě je řada špičkových čelných učitelů (Hippelova technologická inovace ve školství), to znamená, že naděje na získání skutečně fundované odpovědi je značná. T2T najdete kromě Twitteru také na Facebooku.

Přemýšlel jsem, jak bych na titulní otázku stručně odpověděl já sám. Co je tím hlavním důvodem, proč jsem ještě pořád učitelem, a ne třeba zaměstnancem banky? Má odpověď je krátká (dokonce se vešla do šesti slov), ale výstižná. Učím, abych inspiroval a byl inspirován. Poslal jsem ji komunitě T2T v podobě retweetu a ten následně spustil řetězec dalších událostí.


Tím, že šlo o retweet, jsem nejen zveřejnil svou odpověď, ale současně sdílel i původní příspěvek Emily Clare (na obrázku), díky němuž jsem se o aktivitě #WhyITeach na počátku dozvěděl. Emily je ředitelkou Avonworth High School v Pittsburghu, kterou jsem nedávno v rámci programu IVLP navštívil, a jsem s ní v kontaktu. Emily mi následně poslala odkaz na příručku k akci #WhyITeach.

Článek je součástí Učitelského spomocníka na adrese spomocnik.rvp.cz.

Tento článek je zařazen do seriálu Americký program IVLP o vzdělávacích technologiích.

Ostatní články seriálu:

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. dubna 2016 v 6:59  

Každý kantor musí být idealista.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 13:59  

učíš, abys měl na inkaso a neumřel hlady

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.