Video: Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma: Umí školy čelit novým formám násilí – kyberšikaně?

čtvrtek 7. dubna 2016 ·

S rychlým nástupem a rozvojem digitálního světa „vtrhl“ do společnosti také nový způsob zneužívání a agresivity. Kyberšikana se stala něčím hmatatelně přítomným a české školy jsou tak postaveny před velký problém: jak se s kyberšikanou vypořádat? Kdy hledat pomoc jinde? A je vůbec kyberšikana problémem škol, když se neodehrává na jejich území? Dává současné právní pojetí školám a učitelům možnost ji řešit? A chtějí se s tím učitelé vůbec vypořádat?




Nad otázkami debatovali Bořivoj Brdička (Jednota školských informatiků, PedF UK), Andrej Drbohlav (psychopatolog), Jan Huk (Národní centrum bezpečnějšího internetu), Pavel Kopečný (ZŠ Květnového vítězství, Praha 11), Andrea Matějková (Krajský úřad Moravskoslezského kraje) a Renata Vordová (Minimalizace šikany).

10 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2016 v 0:26  

A chtějí se s tím učitelé vůbec vypořádat?

Na takto položenou otázku se dá odpovědět snad jen jediným smysluplným způsobem:
'A proč by jako měli chtít?'
Ve školách, kupříkladu, se krade od jaktěživa. Chtějí se s tím učitelé vůbec vypořádat?
Až mi někdo ukradne svačinu a způsobí mi tím škodu nikoliv nepatrnou (§ 205 Trestního zákoníku), obrátím se na orgány činné v trestním řízení, které případně věc odloží pro nízký věk pachatele. Řekl bych, že se ani nedozvím jeho jméno, aby tím tramatizujícím zážitkem nějak neutrpěl.

Eva Adamová řekl(a)...
7. dubna 2016 v 5:56  

Školy umí čelit násilí a kyberšikaně asi tak jako celá společnost. Diskutovat si můžeme u kulatých stolů o ledasčem, ale v první řadě si musíme uvědomit, jaké nástroje mají školy v rukou k řešení těchto problémů, slabé a neúčinné. A hlavně nezapomeňte hodit nebohé škole na bedra ještě tu, jak se tomu říká? prevenci (už se mi zdá, že se z toho na školách stalo sprosté slovo). Prevence se má totiž odehrávat prvotně v rodině, a to úplně obyčejným postupem, kterému se už po staletí říká výchova.

mirek vaněk řekl(a)...
7. dubna 2016 v 7:03  

Není třeba diskutovat. Odpovqěď je jasná. Zeptejte se každého ředitele. Umí v mezích, které jim zákon, školní předpisy a pracovní vytíženost zaměstnanců dovolují.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 8:49  

"Řekl bych, že se ani nedozvím jeho jméno, aby tím tramatizujícím zážitkem nějak neutrpěl."

Můžu jen potvrdit. Po krádeži platební karty v budově školy jsem se nabídl PČR, že klidně identifikuji mladíka, který byl zachycen kamerou bankomatu pří výběru. Samozřejmě jsem byl odmítnut. Dle sdělení PČR mladíkovi nebylo ještě 15 let. To je přímo nabádání k okrádání. Jen žádné trauma pro mladého chlapce.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. dubna 2016 v 11:56  

Byť máme ve školním řádu, že pokud žák něco zničí musí zaplatit, daří se to asi jen v 20 % případů. Zbytek rodičů vám řekne, že nic nedají. Soudit se? Copak má škola na právníka?
Podobně je to s dalšími prvky ochrany proti šikaně, kyberšikaně, trestné činnosti ve školách. Škola může udělat jen tak bu bu bu. A prevence znamená, že trávíte místo hodin češtiny, matiky apod. hodiny povídáním o tom ,co se má a nemá, abyste se za týden dozvěděli, že to bylo k prdu. A vždy je to o výchově v rodině.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
7. dubna 2016 v 13:06  

Jak někdo trefně poznamenal, nežijeme v právním, ale v právnickém státě. Moc se mi to jemné rozlišení líbí :)

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 13:57  

škole se nemá nějakou kyberšikanou co zabývat, škola má vzdělávat,natloukat do žáků vědomosti a učit je s nimi pracovat,výchovou ať se zabývají rodiče a skauti

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2016 v 16:14  

trávíte místo hodin češtiny, matiky apod. hodiny povídáním o tom ,co se má a nemá, abyste se za týden dozvěděli

že jste porušili pracovní kázeň tím, že se jako samozvaný, rádoby psycholog montujete lidem do života a narušujete integritu jejich osobnosti.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 17:24  

laimes28 - 7. dubna 2016 13:57

To se ostatně děje. Jak může škola ovlivnit jednání nějakého pacholete u něho doma v pokoji. Dotyčná postižená rodina pak musí podat na PČR trestní oznámení. Policie pak zařídí nezbytné kroky. Ani moc nedoporučuji do toho ve třídě nějak moc šťárat. Učitel může tak maximálně obecně něco sdělit o kyberšikaně, nesmí však být konkrétní. Událost se stala mimo školní budovu. Učitel není ani vyšetřovatel, ani soudce, státní zástupce, advokát, rodič.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2016 v 23:01  

Učitel není ani vyšetřovatel, ani soudce, státní zástupce, advokát, rodič.

Ani ošetřovatel, sociální pracovník, terapeut, misionář, slouha, hromosvod...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.