Zdeněk Sotolář: Otvírají se další temná zákoutí kariérního řádu

úterý 29. března 2016 ·

Jak víme, z temných zákoutí kariérního řádu vypadli kostlivci předcházejícího a jakoby odloženého návrhu. Návrh paragrafovaného znění zákona o pedagogických pracovnících však ukazuje další problémy. A vynořují se další otázky.


Zatímco členy atestační komise pro druhý stupeň jsou ředitel, uvádějící učitel a jeden „cizinec“, v atestační komisi pro třetí stupeň „cizinci“zcela převládají. Zatímco posun do dvojky se tak stane spíše formální záležitostí v režii ředitele školy, na posun do třetího stupně ředitel – jako pouze jeden z pěti – zcela ztratí vliv. Je dobré, aby ztratil vliv právě ten, kdo má za školu odpovědnost?

Nejzáhadnější osobou atestační komise je podle § 29j odstavce (2) písmena e) je jakýsi zástupce odborné praxe. Kdo to je? Kdo to může být? Komu se tu otevírají dvířka? Možná všelijakým těm expertům, kterými se dnes hemží vzdělávací byznys a různé neziskovky. Kvůli hlasování musí být počet členů atestační komise samozřejmě lichý. Vznikne tak další prováděcí předpis a prácička pro byrokraty?

Ačkoliv nikde není uvedena přímo povinnost učitelů se zapojit do atestačního šílenství na třetí stupeň, bez trojkařů se však školství neobejde, protože trojkaři musí nejen sedět v atestačních komisích, trojky jsou dokonce podmínkou pro některé tzv. specializační činnost – koordinátora ŠVP a nových pozic mentora a koordinátora evaluace. Co když ale ve škole o atestace na třetí stupeň nebude zájem?

Zejména přechodné období se stane zdrojem řady výjimek a nespravedlností. Trojkaře v atestačních komisích nahradí lidé vybraní na základě výběrového řízení. Jednou z podmínek je to, že takový člen „vykonával odbornou činnost v oblasti profesního rozvoje pedagogických pracovníků alespoň v délce 7 let.“ To je krycí název pro lektory, kterých se v minulosti urodilo zejména v souvislosti s evropskými projekty?

Kdekdo si užije. Ministerští panáčci při výrobě prováděcích předpisů, cvachovití učitelé se asi vrhnou na nové pozice, zobnou si členové atestačních komisí, neboť jim „náleží za účast na atestačním řízení odměna,“ něco si urvou tajemní zástupci odborné praxe a něco lektoři… Jenom mi není jasné, co z toho všeho budou mít běžní učitelé. Že by ten šanon na portfolio?

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.