Týden otevřeného vzdělávání nabízí vzdělávací příležitosti pro každého

pátek 4. března 2016 ·

V druhém březnovém týdnu se uskuteční již pátý celosvětový ročník Týdne otevřeného vzdělávání, jehož cílem je upozornit na tvorbu a šíření otevřených vzdělávacích zdrojů. Do aktivit se zapojí například Aliance pro otevřené vzdělávání, Wikimedia ČR, Iuridicum Remedium, Národní technická knihovna, Amnesty International, Creative Commons, Pedagogická fakulta MU či Google Education Group. Poprvé byl tento vzdělávací festival uveden v roce 2012, v Česku se koná podruhé. Zapojuje se do něj hned několik organizací v Čechách i na Moravě.


Ve dnech 7. až 11. března se na podporu tvorby a rozvoje otevřených vzdělávacích zdrojů (angl. Open Educational Resources - OER) uskuteční v několika městech Týden otevřeného vzdělávání. Vzdělávací off-line i on-line akce jsou jsou otevřeny všem a zdarma.

Zde najdete výčet akcí:

8. března
Aliance pro otevřené vzdělávání, Skautský institut, Praha

Akvárium: Co děláme a co musíme udělat, aby se Strategie digitálního vzdělávání stala skutečností: Otevřené vzdělávání je součástí vládou přijaté digitální strategie, proto je nutné usilovat v její naplnění.

8. - 10. březen
Metodický portál RVP.CZ, webinář

Vyhledávání a citace otevřených výukových zdrojů – zaměřeno na obrázky a fotografie, Hudební výchova napříč předměty, Školní zralost x odklad školní docházky

Série večerních webinářů se zkušenými odborníky.

9. březen
Gymnázium Na Zatlance ve spolupráci s Amnesty International, Praha

Setkání s tiskovou mluvčí Amnesty International Martinou Pařízkovou: jak vypadá práce tiskové mluvčí a jak se realizují a vyhodnocují komunikační kampaně.

9. března
Creative Commons Česká republika, Národní technická knihovna, Praha

Workshop: veřejné licence ve službách otevřeného vzdělávání: jak otevřeně publikovat a šířit své učebních materiály, výzkumné výsledky a za jakých podmínek volně šířené materiály používat.

9. března
Aliance pro otevřené vzdělávání, Skautský institut, Praha

Seminář Otevřené vzdělávání: celodenní seminář na využívání otevřených zdrojů, jak je vytvářet apod.

9. března
Wikimedia Česká republika

FOTOworkshop: Jak na architekturu: workshop o focení architektury, městské krajiny a techniky fotografie.

10. březen

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity
, Brno

Internet a otevřené vzdělávání: Jak ve výuce využívat otevřené vzdělávacé zdroje jako TED, Khan Academy, Coursera, Seduo.cz, edX, Mimo školu, Wikipedia a YouTube.

10. — 11. březen
Kabinet informačních studií a knihovnictví (KISK) Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Den webinářového vzdělávání: jak připravit on-line kurs, jak vybrat vhodný tablet a používat jej při lektorování či práce s operačním systémem Android.

11. březen
Google Education Group Novojičínsko, Gymnázium Nový Jičín

Otevřené vzdělávání a vzdělávací zdroje: jak ve výuce používat otevřené vzdělávací zdroje.

12. březen
Wikimedia Česká republika, USE-IT Prague, Praha

Jak zkrotit fotky v GIMPu: výuka práce v grafickém editoru se zaměřením fotografie, koláže a fotomontáže.

“Připojením se k Týdnu otevřeného vzdělávání se přidáváme k celosvětovému vzdělávacímu trendu. Ten se v Česku projevuje rostoucím počtem vzdělávacích materiálů pod otevřenou licencí i zájmem o téma OER. Například do Aliance pro otevřené vzdělávání vstupují každý týden noví členové,” sděluje Tamara Kováčová z EDUinu, kde koordinuje projekt Otevřené vzdělávání.

Výčet akcí k Týdnu otevřeného vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.