Přečtěte si: Valachová přikládá pod kotel

pondělí 14. března 2016 ·

Inkluze, povinná maturita z matematiky… poslanci ve středu hlasovali o další novele školského zákona. Pomůže, nebo jen zrychluje jízdu českého školství do propasti?


Z komentáře Tomáše Feřteka v Mladá fronta Dnes/EDUin.cz vybíráme:

Asi nejtypičtějším příkladem je inkluze. Valachové se podařilo uhájit současný stav, kdy od letošního září postupně během dvou let naběhne nový systém finanční podpory těm školám, které se o děti s nějakým handicapem starají. Ministryně má pravdu, když říká, že od září nehrozí žádné dramatické přesuny žáků a strašení přívalem nezvladatelných děti není na místě. Ti rodiče, kteří nechtěli mít děti v praktické či speciální škole, ho do běžné školy nejspíš už dávno přesunuli, protože inkluze není žádný nový výmysl, probíhá už skoro deset let.

Jenže učitelská veřejnost inkluzi vnímá jako ohrožení. Z velké části proto, že když během loňského léta střídala ministra Marcela Chládka právě ministryně Valachová, informační politika ministerstva byla v tomto směru zoufalá. Až v posledních dvou měsících se za vydatného přispění médií objevují informace o počtech žáků a osudu praktických škol, které měla mít učitelská veřejnost k dispozici už před rokem. Takže ano, inkluze beze změny je správný krok, ale že by zvýšila důvěru učitelů v systém? Spíše naopak. Tady ministryně přiložila nedůvěře pod kotel.

16 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. března 2016 v 13:06  

"Jde o široce sdílený… omyl. "

Feřtek neučil, ale ví, že je to omyl. On ví všechno. Možná je to Bůh.

Josef Soukal řekl(a)...
14. března 2016 v 14:24  

"V procentech neúspěšných je skryt ještě jeden, a to velmi vážný problém. Jen s minimální nadsázkou se dá říct, že poslanci odhlasovali konec státní maturity. Jestliže totiž za čtyři roky budou ve společné části maturity místo dvou povinných předmětů tři, čeština, matematika a cizí jazyk, téměř s jistotou zásadně vzroste počet neúspěšných. Odhady mluví až o 50 procentech v jarním maturitním kole. Budeme se i pak tvářit, že prostě jen neuspěli líní a neschopní studenti? Nebo bude už konečně jasné, že je to systémový problém ve způsobu výuky na základních a středních školách? A je snadné si představit příští ministryni nebo ministra, kteří státní maturitu zruší nebo omezí s poukazem na její nepřipravenost. Jeden takový příklad už máme. Ministr Fiala takto pro nepřipravenost a poškozování studentů zrušil v roce 2012 externí hodnocení maturitních slohů z češtiny. I to se má díky novele vrátit. Již příští rok."

Velmi vychytrale napsáno. Neúspěch u maturity není podle Feřteka dán tím, že část studentů na ni nemá, ale způsobem výuky. Feřtek pomáhá nahánět žáky na střední školy bez ohledu na jejich schopnosti a důsledky tohoto stavu hází na učitele. A nenápadně ponouká veřejnost, aby vyvinula tlak na další snižování maturitní laťky. Kdeže je ta úroveň vzdělání, o niž má takovou starost v souvislosti s přijímačkami a maturitou s matematiky?
V jakékoli soukromé firmě by takovéhoto poradce hnali, až by se mu za patami kouřilo. Naše ministerstvo si na eduinská sezení chodí pro rady.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. března 2016 v 14:44  

za čtyři roky budou ve společné části maturity místo dvou povinných předmětů tři

A s tím tedy nikdo nepočítal! Avízo prvním ročníkům střední školy stačit nebude.
Možná by to to chtělo zpovinnit až pro příštěroční šesťáky zš. Nejlépe ale až pro nastupující prvňáčky. A kdo ví, jestli by se to nemělo naznačit dětem už u zápisu do školky.
Jo, tak vy si chcete počít dítě? A že bude maturovat z matematiky si uvědomujete?
V každém případě je to to takle nespravedlivé. Ještě je třeby zavést povinnou maturitu z informatiky. Ať je to spravedlivé. Když dva jazyky, tak dvě logiky.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. března 2016 v 15:39  

No za nás to bylo samozřejmě.Matika,čeština,ruština a volitelny(u nás na gymplu přírodovědných) předmět.A dali jsme to.co se jako řeší,asi ze se někdo bude muset víc srotit.A podotýkám,ze opravdu nejsem matematický talent.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. března 2016 v 15:49  

Vždyť je to zřejmé. Kdo chce na vysokou, a zdůrazňuji, že jakoukoli vysokou školu, musí zvládat trojčlenku. O ničem jiném ta povinná maturita z matematiky stejně nebude.

Ygrain řekl(a)...
14. března 2016 v 18:48  

"co se jako řeší,asi ze se někdo bude muset víc srotit."

Že to k rozvoji matematického myšlení stejně nepovede. Bude-li se šrotit v jazyce, něco se naučí i cvičená opice, ale kam to vede v matice (no ne, já rýmuji!), vidím na poměru neúspěšných v ANJ a MAT u nás na škole: jazyk udělají všichni, matika má "odpad", a nevěřím, že je to kvůli nedostatečnému šrocení.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. března 2016 v 19:29  

Že to k rozvoji matematického myšlení stejně nepovede.

Takový Grigorij Perelman se už musí narodit. Pravda. Ale na zvládnutí mojí milované dvojkové soustavy, booleových logických funkcí, trojčlenky a procent by to stačit mohlo. Víc toho snad ani v informatice nepotřebujeme.

vidím na poměru neúspěšných v ANJ a MAT u nás na škole: jazyk udělají všichni, matika má "odpad"

Tak to by se tedy patřilo tu maturitu z angličtiny zrušit. K čemu je, když se jí nikdo nebojí...
Ale věřte, že když nic jiného nezbude, matika se vylepší ne-za-ned-ba-tel-ně.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. března 2016 v 19:35  

Tak to by se tedy patřilo tu maturitu z angličtiny zrušit. K čemu je, když se jí nikdo nebojí...

Tento komentář je výstižnější než celá kniha o státní maturitě.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
14. března 2016 v 19:41  

Jana Karvaiová řekl(a)... 14. března 2016 15:39
"No za nás to bylo samozřejmě.Matika,čeština,ruština a volitelny(u nás na gymplu přírodovědných) předmět... "

No jo, ale za vás nemusel mít maturitu každý policajt a kosmetička a na většinu míst ve státní správě nebyla potřeba vysoká škola...

Někteří stále nemohou pochopit, že maturita již nikdy nebude, co bývala. A snahy ji tam vrátit jsou v konečném důsledku destruktivní, pro systém i pro maturitu.

Jaká má (musí) být úroveň maturanta není nějaké absolutní předem dané a všem jasné rozhodnutí (pro většinu lidí to je "jako jsem měl já"), ale rozhodnutí čistě politické, dané mj. tím, kde všude se maturita vyžaduje, ekonomikou apod. a je dokonce občas i deklarované, např. v Bílé knize se píše, že maturitu má mít 75% populace a VŠ 50 %. A tím je dána možná (nejnižší!) úroveň jak maturity, tak VŠ. Měli bychom se spíše starat, aby to byla opravdu ta nejnižší, a většinou byla vyšší a nejlépe maximální podle možností studenta. Plošnost a povinnost je ovšem krok přesně opačným směrem. Povinná maturita z matematiky povede nakonec k tomu, že v ní moc víc než trojčlenka nebude.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. března 2016 v 19:47  

Pane Šteffle,já doučovala k maturitě lidi (raději se neptejte jaké profese),co psali"babycka" nebo"dyš"(místo když).Mysleli si,že Gelner byl kosmonaut.A maturu udělali(pochopite že ani náhodou mou zásluhou).Fakt chceme takové maturanty?

Josef Soukal řekl(a)...
14. března 2016 v 19:54  

"Jaká má (musí) být úroveň maturanta není nějaké absolutní předem dané a všem jasné rozhodnutí (pro většinu lidí to je "jako jsem měl já"), ale rozhodnutí čistě politické,(...)".
To je právě ta myšlenka vířící v hlavách expertů, myšlenka nehodná maturanta, natož člověka s VŠ. Skutečná maturitní úroveň něco znamená a něco zaručuje, například schopnost vyjádřit se písemně a ústně na jisté úrovni. To má totiž nezanedbatelné důsledky, mj. i pro ekonomiku. Představa, že si na základě diletantské dohody určíme, kdy je kdo jak vzdělaný, a podle toho začne fungovat svět, je pro budoucnost vzdělávání pohromou.
Nemá smyslu se s maturitou někam vracet, ale má smysl dávat jí smysl. A o to MUSÍME USILOVAT, jinak se nedobereme ani té trojčlenky.

Josef Soukal řekl(a)...
14. března 2016 v 19:55  

Když si dám dohromady myšlenky všech možných i nemožných expertů o maturitě, mám katastrofické představy.

Ygrain řekl(a)...
14. března 2016 v 20:15  

"Tak to by se tedy patřilo tu maturitu z angličtiny zrušit. K čemu je, když se jí nikdo nebojí..."

Ale to víte, že bojí, a taky je na ně vyvíjen patřičný tlak, aby dlouhodobě šrotili, protože jinak k té maturitě ani nedolezou. My jsme ale průmyslovka - gymplákům musí být úroveň B1 pro smích, a učňům noční můra.

"Povinná maturita z matematiky povede nakonec k tomu, že v ní moc víc než trojčlenka nebude."
Přesně. Taková maturita bude leda tak "nepodkročitelné minimum", které by sice bylo fajn stanovit, ale s maturitou to nebude mít nic společného.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. března 2016 v 20:25  

ale s maturitou to nebude mít nic společného.

To se srovná. Matikáři by mohli zkraje chodit na náslechy k angličtinářům. Viz

je na ně vyvíjen patřičný tlak, aby dlouhodobě šrotili, protože jinak k té maturitě ani nedolezou.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. března 2016 v 9:27  

Skutečná maturitní úroveň něco znamená a něco zaručuje, například schopnost vyjádřit se písemně a ústně na jisté úrovni.

Polemizuje snad s tím někdo?

Josef Soukal řekl(a)...
15. března 2016 v 10:32  

Tajný, snažíte se zde poučovat, ale sám nedokážete pochopit, co vyplývá z jednoduchého sdělení, v tomhle případě sdělení O. Šteffla.
Vaše pokusy o polemiku mají znaky, jež jsem zde uvedl už několikrát. Znovu: Je ve vás cosi temně divného, to ohánění se zájmy studentů a současně zalykání se odporem k čemukoli, co vnáší (nejen) do maturit řád, a k tomu vršení všech možných i nemožných manipulací, demagogických výkřiků, podsouvání negativních záměrů jiným... Nevěřím tomu, že jste učitelem, určitě ne na plný úvazek. Takovýto jedinec by jako učitel mohl fungovat jen tam, kde je žákům, kolegům a vedení školy vše lhostejné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.