Přečtěte si: Souboj Sobotkových žen. Valachová s Marksovou do sebe „šijí“ kvůli dětem v nouzi

sobota 26. března 2016 ·

Obě jsou ministryněmi ve vládě Bohuslava Sobotky a obě navíc členkami ČSSD. To jim ale nebrání na sebe zaútočit. Šéfka rezortu školství Kateřina Valachová se tvrdě pustila do orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pod taktovkou ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Příležitostí jí byly výsledky inspekce v pražské průmyslovce Na Třebešíně, kde žáci utýrali učitelku. Podle Valachové OSPOD nefunguje tak, jak by měl. To ovšem Marksová tvrdě odmítá.


Z článku Tomáše Poláka v Blesk.cz vybíráme:

Jenže Valachová se ohání vlastní zkušeností přímo ze škol. „Asi všichni cítíme, že mezi tím (odebíráním a poradenstvím, pozn. red.) je velká škála možností, které by měl OSPOD využívat směrem k takto nefunkčním vztahům v rodině, pokud má škola takovéto indicie, a bohužel školy se na mě hromadně obrací, že tyto úkoly OSPOD neplní,“ řekla ministryně.

Marksová naopak vysvětluje, že pokud pracovníci OSPOD zjistí ohrožení dítěte, vždy sestavují individuální plán práce s dítětem a rodinou. „Tedy například, pokud by se dítě potýkalo s výchovnými problémy ve škole, je OSPOD povinen využít především odborné poradenství a služby pro rodinu, případně využívat např. ambulantních návštěv střediska výchovné péče,“ uvedla Marksová, podle které je spolupráce OSPOD a škol více než žádoucí.

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. března 2016 v 21:44  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
27. března 2016 v 1:44  

Mezi MŠMT a MPSV jsou myslím důležitější vzdělávací problémy k řešení. Posoudit to můžeme například podle internetových stránek a výročních zpráv jimi zřizovaných organizací:

Národního ústav pro vzdělávání (NÚV), organizace přímo řízená MŠMT
http://www.nuv.cz/projekty
http://www.nuv.cz/uploads/nuv/VZ/VZ2011.pdf
http://www.nuv.cz/uploads/nuv/VZ/V2014.pdf

Fond dalšího vzdělávání (FDV), příspěvková organizace MPSV
http://www.ofdv.cz/
http://info.nsp.cz/
http://www.ofdv.cz/data/original/files/Vyrocni-zprava-2014.pdf

J.Týř

Unknown řekl(a)...
27. března 2016 v 9:54  

Z mé dlouholeté učitelské praxe mohu potvrdit, že sociálka minimálně nestíhá. Na výchovné komisi možná byl před lety sociální pracovník jednou, abych mu nekřivdil, ale určitě nevím ani jak vypadá. Třeba řeší problém komplexně - celé rodiny.
Proč tohle nezjistila ČŠI už dávno? Stačila by jednoduchá otázka v dotazníku. Jenže to by museli chtít bývalí ministři problémy vidět a řešit.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. března 2016 v 10:37  

"Stačila by jednoduchá otázka v dotazníku. "

To by nesměli vymýšlet dotazníky, kolik máme na škole PC a kolik z toho pro učitele a kolik ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.