Přečtěte si: Peníze na asistenty už jsou, tvrdí školství

úterý 8. března 2016 ·

Není třeba čekat na září, kdy začne platit novela o inkluzi. Podle ministerstva školství by už nyní měl být v krajských úřadech dostatek peněz na zaplacení všech asistentů a potřebné úvazky. Právu to v pondělí řekl náměstek ministryně Stanislav Štech.


Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

„Je to ostuda Prahy a některých krajů, že nám nedávaly dost peněz,“ řekl v pondělí Právu ředitel ZŠ Kunratice v Praze Vít Beran. Letos v lednu u zápisu přijal do školy žačku, která rovněž bude potřebovat asistenta, ale ještě si prý není jist, zda ho magistrát kompletně proplatí. Asistenta ale dívka dostane, to je podle Berana jisté, protože žačka už má doporučení z poradenského zařízení.

Štech Právu řekl, že obavy z nedostatku peněz na asistenty jsou bezdůvodné. Připomněl, že od 1. září novela školského zákona zaručuje dětem podporu. „Poradny dnes ale ještě nemohou dávat návrhy na nová podpůrná opatření, to by bylo proti současnému zákonu,“ upozornil náměstek.

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
8. března 2016 v 13:27  

To je to, co se mi na tom celém nejvíc "líbí". Stará vyšetření versus nová vyšetření, staré diagnózy versus nové diagnózy, stará podpůrná opatření versus nová podpůrná opatření, staří asistenti (za 10000 Kč) versus noví asistenti (za 20000 Kč). Jakoby byly psycholožky před 1.9. nesvéprávné, jakoby to samé dítě bylo před 1.9. jiné a s jinými problémy než po 1.9., jakoby asistentky přiznané po 1.9. dělaly dvojnásobek práce jako asistentky přiznané před 1.9. Nešlo to proboha jinak a lépe, než takto schizofrenicky?

Bude třeba moci být asistentka přiznaná před 1.9. ve třídě společně s asistentkou přiznanou po 1.9.? Pro tu první totiž platí ustanovení staré, že ve třídě je možný jen jeden asistent. Hlava XXII je proti tomu hadra.

poste.restante řekl(a)...
8. března 2016 v 14:19  

Jistěže by to šlo.
Šlo by například říci, že příspěvek na asistenta pro dítě diagnostikované před 1.9 je stejný jako po 1.9. A počínaje 1.9 to bude 20000,- . Buďto jej dítě potřebuje, nebo ne. Datum s tím nemá co dělat
Jenže:
- pak by se nemohlo mluvit o "postupném" nárůstu potřebných finančních prostředků
- ubylo by práce všem zúčastněným¨
- stálo by to násobně více
- dávalo by to smysl.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. března 2016 v 15:30  

Pokud čtu vzkazy matek na FB, jsou AP přidělováni třeba na 0,1 nebo 0,3 úvazku.Tak na to asi peníze budou.Jenom nevím, na co je dítěti asistent,který bude ve škole každý den 2 hodiny.

Eva Adamová řekl(a)...
8. března 2016 v 15:54  

LMP, který ho potřebuje ve všech předmětech, k ničemu. Dyslektikovi do češtiny a angličtiny by stačil, jenže, kdo by chtěl dělat na 0,3 úvazku. Leda by to byl asistent ke třem dyslektikům do třech tříd a nasbíral se tak úvazek 0,9, ale to bych zase chtěla vidět ředitele, kterému by se podařilo přizpůsobit této situaci rozvrh.

Jiri Janecek řekl(a)...
8. března 2016 v 18:25  

"Štech Právu řekl, že obavy z nedostatku peněz na asistenty jsou bezdůvodné. Připomněl, že od 1. září novela školského zákona zaručuje dětem podporu."

1. Zarucuje novela detem podporu nebo i skolam penize na tu podporu (resp. dodatecne penize)?
2. Vyplyva ze skutecnosti, ze neco je napsano v zakone, ze realita tomu bude odpovidat?

To jen ze furt se mluvi o te ctenarske gramotnosti a kritickem mysleni...

Unknown řekl(a)...
8. března 2016 v 19:25  

V předchozím školském zákoně byla ta podpora uvedena taky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.