EDUin: Odvolávání ředitelů škol bez udání důvodu je cesta špatným směrem

úterý 1. března 2016 ·

Velmi pravděpodobně by došlo na snížení autonomie škol a posílení politizace výběru ředitelů.


Poslanec hnutí ANO Matěj Fichtner předložil návrh na novelu školského zákona, která by umožnila odvolávat ředitele škol regionálního školství (MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ) bez udání důvodů. Podle předkladatele by taková změna měla zvýšit pravomoc zřizovatelů. Za současné situace, kdy se otevřeně mluví o probíhající politizaci při výběru ředitelů, by takový návrh mohl ještě více tento trend posílit.

V roce 2013 poukázal místopředseda Asociace ředitelů ZŠ Pravoslav Němeček na fakt, že politizace v souvislosti s výběrem ředitelů není teoretická, ale reálná hrozba. Ředitelé škol jsou jmenováni zřizovatelem (obec či kraj) a je tedy možné zneužívat tohoto právního vztahu k vytváření osobních či politických vazeb.

Současný návrh předpokládá, že by bylo možné ředitele odvolat bez udání důvodu, což by mohlo být zneužito v situaci, kdy ředitel nemá dobré vztahy se zřizovatelem, aniž by zároveň bylo prokázáno, že selhal ve vedení školy. Podle současné právní úpravy přitom může být ředitel školy odvolán pro hrubé porušení povinností, tudíž v případě takového selhání je možné ředitele nahradit.

Místo takové změny školského zákona by bylo prospěšnější prosadit do tzv. konkurzní vyhlášky, aby byla v komisích, které doporučují kandidáty ke jmenování ředitelem, více posílena nezávislost prostřednictvím členů mimo daný samosprávný celek (obec, kraj). Bylo by možné lépe vyvažovat možné lokální osobní a politické vazby.

Mirek Hřebecký, bývalý ředitel gymnázia a odborník EDUin na danou problematiku, řekl: "Odvolávání bez udání důvodu by z ředitelů udělalo zcela podřízené loutky v rukách zřizovatelů, snížilo by zájem kvalitních osobností o tyto posty, dalo průchod politikaření a v důsledku by to vedlo ke snížení kvality veřejné služby, kterou školství je. Prodělali by především zákazníci - žáci, učitelé, rodiče, prarodiče, v podstatě celá společnost. Pro školství mnohem prospěšnější by bylo iniciovat změnu konkurzní vyhlášky tak, aby v ní zasedlo více odborníků zvenku. Nyní v ní většinu obsazuje zřizovatel a zástupci zevnitř školy, tedy často z logiky věci lidé s partikulárními, často předem jasně danými zájmy. Jediný člověk “zvenčí”, profesionál se zkušeností a soudností, bývá v konkurzní komisi zástupce ČŠI.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.