EDUin: Závažné pochybnosti o kariérním systému

úterý 15. března 2016 ·

Ministerstvo školství svěřilo přípravu kariérního řádu úzkému realizačnímu týmu a opomíjí široké spektrum profesních organizací.


Už jen do 18. 3. bude otevřen v připomínkovém řízení zákon o pedagogických pracovnících. Ministerstvo školství chce předložit ke schválení novelu, jejímž prostřednictvím bude v českém školství poprvé zaveden plošný kariérní systém, jenž by měl nové nastavit pravidla pro další profesní rozvoj učitelů a podle toho odstupňovat jejich odměňování. Neprůhlednost a překotnost přípravy nového nástroje profesního rozvoje učitelů vzbuzuje otázku, zda se jedná o funkční řešení.

S návrhem se pojí několik problémů. Jednak byl bez předchozí diskuse shozen se stolu několik let připravovaný návrh, za nímž stál odborný tým, pilotáž a velké množství zapracovaných připomínek z terénu. Projekt, v jehož rámci byl návrh připraven, stál 30 milionů Kč. Projekt navíc nechalo připravit samo ministerstvo a tvůrci s ním byli celou dobu v kontaktu.

Nový návrh byl připraven v řádu několika málo měsíců a bez možnosti zástupců profesních organizací vznášet k němu své připomínky. Řada z nich (Asociace ředitelů gymnázií, Stálá konference asociací ve vzdělávání atd.) byla pominuta jako připomínková místa během přípravy aktuální novely.

Dalším komplikací je neexistence standardu učitele, podle nějž by bylo možné určovat, do jaké míry pedagog naplňuje očekávané předpoklady.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Přímo z ministerstva se ozývají hlasy, že v současnosti připravovaný návrh kariérního systému postrádá transparentnost i shodu odborné veřejnosti. Hrozí, že místo nástroje na zlepšení kvality učitelů vznikne pouze nová a trochu složitější platová tabulka. V takovém případě promarní české školství obrovskou příležitost. Na problém jsme upozorňovali už v Auditu vzdělávacího systému ČR, bez odezvy.“

6 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. března 2016 v 20:40  

Původní návrh byl antiučitelský a podporoval neučitelské aktivity. Je dobře, že skončil v koši. Bohužel některé jeho nesmysly začínají brobublávat na světlo. Jako sirovodík.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. března 2016 v 20:41  

Jedna z perel prosakující z původního návrhu je placená atestace.

§ 29h
Atestační řízení pro třetí kariérní stupeň
(1) Podmínkou konání atestačního řízení pro třetí kariérní stupeň je výkon činnosti učitele ve druhém kariérním stupni v délce nejméně 8 let, zaplacení úhrady za atestační řízení a hodnotící zpráva školního inspektora ne starší 12 měsíců. Úhrada je příjmem pověřené organizace podle § 29k odst. 2.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2016 v 22:23  

Hodnotící zpráva školního inspektora - no to je dílo. A platit se bude asi neziskovkám, tipuju správně?

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. března 2016 v 6:55  

http://www.ucitelske-listy.cz/2016/03/jana-hruba-dokumenty-107-proc-jak.html

Unknown řekl(a)...
16. března 2016 v 12:06  

Kariérní řád není pro všechny. Zatím nebylo specifikováno zda se trojkařem stane 5%,10% -20% dvojkařů. Závisí to na množství peněz, které budou uvolněny ministrem financí.
Tento kariérní řád je ideální korýtko pro milenky a milence vedoucích pracovníků, známých pana ředitele, starosty. Doživotní funkce. Protože nelezu paní řídící do ...., tak skončím jako doživotní dvojkař. Kariéra učitele až do důchodu.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. března 2016 v 13:14  

Tady chybí jako sůl jakákoliv "pedagogická komora", která by mohla korigovat a vystupovat jako partner ministerstva. Místo toho "si kariérní řád sepisuje pár lidí, jak jim to pasuje a nikdo jim do toho nekecá.

A místo profesního sdružení učitelů se angažují "dramaturgové" a kdoví kdo ještě.

Je to špatně, špatně, špatně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.